Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Cassis*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 538554" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><strong><em>Cassis - likier porzeczkowy</em></strong></span></p><p></p><p></p><p><em><strong></strong></em></p><p><em><strong>Zestaw na 2,5 litra likieru.</strong></em></p><p></p><p>1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,</p><p>1 l syropu cukrowego,</p><p>250 ml spirytusu o mocy 95ż.</p><p>Nalew z czarnych porzeczek:</p><p>1 kg czarnych porzeczek,</p><p>1,25 l spirytusu o mocy 70ż.</p><p></p><p>1. Sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyścić z szypułek, umyć na</p><p>sicie zimna woda, rozgnieść i wsypać do słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95ż</p><p>rozcieńczyć 345 ml wody i wlać do porzeczek, słój dobrze zakorkować i odstawić owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszając je 2-3 razy w tygodniu.</p><p>2. wlać do garnka 420 ml wody, zagrzać ja i wsypać powoli 1 kg cukru, mieszając</p><p>go, aż do rozpuszczenia. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10</p><p>min zbierając z powierzchni piane, potem odstawić do ostygnięcia.</p><p>3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlać do gąsiorka, dolać litr syropu</p><p>cukrowego, całość dobrze wymieszać, następnie dodać 250 ml spirytusu o mocy</p><p>95ż i odstawić do dojrzewania przez 3-6 miesięcy.</p><p>- Likier z czarnej porzeczki może być stosowany jako aperitif sporządzony</p><p>przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami białego,</p><p>wytrawnego wina.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 538554, member: 4238"] [SIZE=12][B][I]Cassis - likier porzeczkowy[/I][/B][/SIZE] [I][B] Zestaw na 2,5 litra likieru.[/B][/I] 1,25 l nalewu z czarnych porzeczek, 1 l syropu cukrowego, 250 ml spirytusu o mocy 95ż. Nalew z czarnych porzeczek: 1 kg czarnych porzeczek, 1,25 l spirytusu o mocy 70ż. 1. Sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyścić z szypułek, umyć na sicie zimna woda, rozgnieść i wsypać do słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 345 ml wody i wlać do porzeczek, słój dobrze zakorkować i odstawić owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszając je 2-3 razy w tygodniu. 2. wlać do garnka 420 ml wody, zagrzać ja i wsypać powoli 1 kg cukru, mieszając go, aż do rozpuszczenia. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min zbierając z powierzchni piane, potem odstawić do ostygnięcia. 3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlać do gąsiorka, dolać litr syropu cukrowego, całość dobrze wymieszać, następnie dodać 250 ml spirytusu o mocy 95ż i odstawić do dojrzewania przez 3-6 miesięcy. - Likier z czarnej porzeczki może być stosowany jako aperitif sporządzony przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami białego, wytrawnego wina. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Cassis*
Top
Bottom