- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Cassoletta z łososiem i ziemniakami
4 duże ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w talarki
2 duże filety z łososia, umyte, osuszone, pozbawione skóry i tłuszczu
2 opakowania łososia wędzonego w plastrach
2 opakowania śmietany 30% (400 ml)
3 ząbki czosnku, posiekane
ostra papryka w proszku
starta skórka i sok z 1 limonki, sparzonej, wyszorowanej
świeżo mielony pieprz
sól
pęczek koperku, umyty, posiekany
1.Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. Odkładamy na bok.
2.Do miski przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Jeśli sos będzie za rzadki, należy dodać 1 jajko. Jeśli używać będziemy większego naczynia, należy podwoić ilość składników.
3.W naczyniach na dnie układamy warstwę z ziemniaków pokrojonych w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z koperkiem. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Ponownie nakładamy łososia wędzonego oraz warstwę śmietany. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem. Polewamy pozostałą ilością śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni. Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową. Naczynia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny. Na ostatnie minuty zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła. Dekorujemy świeżym koperkiem i ostrą papryką.
PS1 Przepis pochodzi z kuchni lidla http://kuchnialidla.pl/product/cassolette-...m-i-ziemniakami i polecam z całego serca.

4 duże ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w talarki
2 duże filety z łososia, umyte, osuszone, pozbawione skóry i tłuszczu
2 opakowania łososia wędzonego w plastrach
2 opakowania śmietany 30% (400 ml)
3 ząbki czosnku, posiekane
ostra papryka w proszku
starta skórka i sok z 1 limonki, sparzonej, wyszorowanej
świeżo mielony pieprz
sól
pęczek koperku, umyty, posiekany
1.Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. Odkładamy na bok.
2.Do miski przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Jeśli sos będzie za rzadki, należy dodać 1 jajko. Jeśli używać będziemy większego naczynia, należy podwoić ilość składników.
3.W naczyniach na dnie układamy warstwę z ziemniaków pokrojonych w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z koperkiem. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Ponownie nakładamy łososia wędzonego oraz warstwę śmietany. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem. Polewamy pozostałą ilością śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni. Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową. Naczynia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny. Na ostatnie minuty zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła. Dekorujemy świeżym koperkiem i ostrą papryką.
PS1 Przepis pochodzi z kuchni lidla http://kuchnialidla.pl/product/cassolette-...m-i-ziemniakami i polecam z całego serca.