Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Cassolette z łososiem i ziemniakami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1588544" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Cassoletta z łososiem i ziemniakami</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]93346[/ATTACH]</p><p></p><p> 4 duże ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w talarki</p><p> 2 duże filety z łososia, umyte, osuszone, pozbawione skóry i tłuszczu</p><p> 2 opakowania łososia wędzonego w plastrach</p><p> 2 opakowania śmietany 30% (400 ml)</p><p> 3 ząbki czosnku, posiekane</p><p> ostra papryka w proszku</p><p> starta skórka i sok z 1 limonki, sparzonej, wyszorowanej</p><p> świeżo mielony pieprz</p><p> sól</p><p> pęczek koperku, umyty, posiekany</p><p></p><p> 1.Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. Odkładamy na bok.</p><p> 2.Do miski przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Jeśli sos będzie za rzadki, należy dodać 1 jajko. Jeśli używać będziemy większego naczynia, należy podwoić ilość składników.</p><p> 3.W naczyniach na dnie układamy warstwę z ziemniaków pokrojonych w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z koperkiem. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Ponownie nakładamy łososia wędzonego oraz warstwę śmietany. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem. Polewamy pozostałą ilością śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni. Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową. Naczynia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny. Na ostatnie minuty zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję &#8222;grill&#8221;, by zapiekanka ładnie się zarumieniła. Dekorujemy świeżym koperkiem i ostrą papryką.</p><p></p><p> PS1 Przepis pochodzi z kuchni lidla <a href="http://kuchnialidla.pl/product/cassolette-z-lososiem-i-ziemniakami" target="_blank">http://kuchnialidla.pl/product/cassolette-...m-i-ziemniakami</a> i polecam z całego serca.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1588544, member: 140"] [SIZE=14][B]Cassoletta z łososiem i ziemniakami[/B][/SIZE] [ATTACH=full]93346[/ATTACH] 4 duże ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w talarki 2 duże filety z łososia, umyte, osuszone, pozbawione skóry i tłuszczu 2 opakowania łososia wędzonego w plastrach 2 opakowania śmietany 30% (400 ml) 3 ząbki czosnku, posiekane ostra papryka w proszku starta skórka i sok z 1 limonki, sparzonej, wyszorowanej świeżo mielony pieprz sól pęczek koperku, umyty, posiekany 1.Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. Odkładamy na bok. 2.Do miski przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Jeśli sos będzie za rzadki, należy dodać 1 jajko. Jeśli używać będziemy większego naczynia, należy podwoić ilość składników. 3.W naczyniach na dnie układamy warstwę z ziemniaków pokrojonych w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z koperkiem. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Ponownie nakładamy łososia wędzonego oraz warstwę śmietany. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem. Polewamy pozostałą ilością śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni. Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową. Naczynia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny. Na ostatnie minuty zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła. Dekorujemy świeżym koperkiem i ostrą papryką. PS1 Przepis pochodzi z kuchni lidla [URL="http://kuchnialidla.pl/product/cassolette-z-lososiem-i-ziemniakami"]http://kuchnialidla.pl/product/cassolette-...m-i-ziemniakami[/URL] i polecam z całego serca. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Cassolette z łososiem i ziemniakami
Top
Bottom