Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1567147" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]92056[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Składniki:</u></p><p> 1 główka kalafiora, połamanego na kawałki (można dodać ładniejsze liście z kalafiora)</p><p> 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki</p><p> 2 szklanki pomidorków cherry</p><p> 3 duże szalotki, pokrojone w cząstki</p><p> pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin</p><p> 140 g młodej rukoli</p><p> 340 g makaronu typu Cavatappi lub innego poskręcanego makaronu</p><p> 1 szklanka parmezanu</p><p><u>Do podania:</u></p><p>150 g bułki tartej - patrz <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39398" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39398</a> PS1.</p><p>pół łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin</p><p></p><p><u>Sposób przygotowania:</u></p><p>1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.</p><p>2.Przygotuj duży garnek z posoloną wodą do gotowania.</p><p>3.Na formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kalafiora, pomidory, szalotki i czosnek oraz 2-4 łyżeczki oliwy. Przypraw wyłożone warzywa solą i pieprzem. Posyp dużą ilością bułki tartej. Włóż blachę do piekarnika i piecz aż kalafior lekko zbrązowieje i będzie miękki a pomidory zaczną się rozpadać (ok. 45 minut). Co jakiś czas mieszaj i przewracaj warzywa podczas pieczenia.</p><p>4.Ugotuj makaron Cavatappi na al dente ok. 9-10 minut. Pozostaw 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron i przełóż go z powrotem to garnka. Dodaj pieczone warzywa, rukolę, parmezan i dolej wody z gotowania makarony tak, aby przykryła całą zawartość garnka. Przypraw sola i pieprzem.</p><p>5.Przełóż całość do miski, posyp podpieczoną bułką tartą i podawaj.</p><p></p><p>Ps1. Przepis pochodzi <a href="http://blog.wojnanasmaki.pl/2061,buddy-valastro-gotuje-pelnoziarnista-lazania-z-warzywami-cavatappi-z-pieczonym-kalafiorem-i-pomidorami-smazona-cykoria-endywia-z-kielbasa-orzeszkami-piniowymi-i-rodzynkami-lody-z-cieplym-sosem-b/" target="_blank">http://blog.wojnanasmaki.pl/2061,buddy-val...ieplym-sosem-b/</a></p><p>Ps2. Ilość porcji: na 8-10 osób</p><p>Czas przygotowywania: 45 minut</p><p>Czas gotowania: 40 minut</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1567147, member: 140"] [SIZE=14][B]Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami[/B][/SIZE] [ATTACH=full]92056[/ATTACH] [U]Składniki:[/U] 1 główka kalafiora, połamanego na kawałki (można dodać ładniejsze liście z kalafiora) 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 szklanki pomidorków cherry 3 duże szalotki, pokrojone w cząstki pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin 140 g młodej rukoli 340 g makaronu typu Cavatappi lub innego poskręcanego makaronu 1 szklanka parmezanu [U]Do podania:[/U] 150 g bułki tartej - patrz [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39398"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39398[/URL] PS1. pół łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin [U]Sposób przygotowania:[/U] 1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. 2.Przygotuj duży garnek z posoloną wodą do gotowania. 3.Na formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kalafiora, pomidory, szalotki i czosnek oraz 2-4 łyżeczki oliwy. Przypraw wyłożone warzywa solą i pieprzem. Posyp dużą ilością bułki tartej. Włóż blachę do piekarnika i piecz aż kalafior lekko zbrązowieje i będzie miękki a pomidory zaczną się rozpadać (ok. 45 minut). Co jakiś czas mieszaj i przewracaj warzywa podczas pieczenia. 4.Ugotuj makaron Cavatappi na al dente ok. 9-10 minut. Pozostaw 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron i przełóż go z powrotem to garnka. Dodaj pieczone warzywa, rukolę, parmezan i dolej wody z gotowania makarony tak, aby przykryła całą zawartość garnka. Przypraw sola i pieprzem. 5.Przełóż całość do miski, posyp podpieczoną bułką tartą i podawaj. Ps1. Przepis pochodzi [URL="http://blog.wojnanasmaki.pl/2061,buddy-valastro-gotuje-pelnoziarnista-lazania-z-warzywami-cavatappi-z-pieczonym-kalafiorem-i-pomidorami-smazona-cykoria-endywia-z-kielbasa-orzeszkami-piniowymi-i-rodzynkami-lody-z-cieplym-sosem-b/"]http://blog.wojnanasmaki.pl/2061,buddy-val...ieplym-sosem-b/[/URL] Ps2. Ilość porcji: na 8-10 osób Czas przygotowywania: 45 minut Czas gotowania: 40 minut [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Cavatappi z pieczonym kalafiorem i pomidorami
Top
Bottom