Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Cebularz*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 780447" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Cebularz</strong></p><p></p><p>na podstawie przepisu z książki E. Wolf – Cohen Kuchnia żydowska</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>1 łyżka suszonych drożdży</p><p>450 g mąki ( plus dodatkowo mąka do podsypywania i wyrabiania)</p><p>1 łyżka miałkiego cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>225 ml gorącej wody</p><p>1 łyżka oleju roślinnego</p><p></p><p>Dodatkowo do smarowania - 2 jaja, lekko roztrzepane</p><p></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p>2 łyżki oleju roślinnego</p><p>3 drobno posiekane cebule</p><p>sól i pieprz</p><p>2 łyżki maku</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem i zostawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny (do podwojenia objętości). Przygotować nadzienie. Na średnim ogniu podgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją przez 5 minut często mieszając, aż zmięknie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. </p><p>Rozgrzać piekarnik do temp.190 stopni C. </p><p>Natłuścić dużą blachę do pieczenia.</p><p>Delikatnie zagnieść i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. </p><p>Przełożyć na blachę. Ugniatając i rozciągając ciasto rozciągnąć je do wymiarów 40 x 35 cm.</p><p>Unieść nieco brzegi ciasta, tworząc rant. Nałożyć farsz z cebuli i posypać makiem.</p><p>Piec na dolnej półce piekarnika 20 – 25 minut, aż spód będzie brązowy i chrupiący.</p><p>Studzić na drucianej podstawce.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Bardzo smaczny, serdecznie polecam. </p><p>Robiłam z dodatkiem 25 g świeżych drożdży.</p><p>Mąka zabrała mi nieco więcej wody (około 250 ml).</p><p>Do farszu dałam cztery duże cebule.</p><p>Posmarowałam jajkiem ciasto przed nałożeniem farszu (wystarczyło jedno).</p><p>Piekłam 10 minut dłużej, w tym ostatnie pięć na termoobiegu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 780447, member: 1024"] [B]Cebularz[/B] na podstawie przepisu z książki E. Wolf – Cohen Kuchnia żydowska [B]Ciasto:[/B] 1 łyżka suszonych drożdży 450 g mąki ( plus dodatkowo mąka do podsypywania i wyrabiania) 1 łyżka miałkiego cukru 1 łyżeczka soli 225 ml gorącej wody 1 łyżka oleju roślinnego Dodatkowo do smarowania - 2 jaja, lekko roztrzepane [B]Farsz:[/B] 2 łyżki oleju roślinnego 3 drobno posiekane cebule sól i pieprz 2 łyżki maku [B]Wykonanie:[/B] Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem i zostawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny (do podwojenia objętości). Przygotować nadzienie. Na średnim ogniu podgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją przez 5 minut często mieszając, aż zmięknie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temp.190 stopni C. Natłuścić dużą blachę do pieczenia. Delikatnie zagnieść i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Przełożyć na blachę. Ugniatając i rozciągając ciasto rozciągnąć je do wymiarów 40 x 35 cm. Unieść nieco brzegi ciasta, tworząc rant. Nałożyć farsz z cebuli i posypać makiem. Piec na dolnej półce piekarnika 20 – 25 minut, aż spód będzie brązowy i chrupiący. Studzić na drucianej podstawce. Moje uwagi: Bardzo smaczny, serdecznie polecam. Robiłam z dodatkiem 25 g świeżych drożdży. Mąka zabrała mi nieco więcej wody (około 250 ml). Do farszu dałam cztery duże cebule. Posmarowałam jajkiem ciasto przed nałożeniem farszu (wystarczyło jedno). Piekłam 10 minut dłużej, w tym ostatnie pięć na termoobiegu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Cebularz*
Bottom