Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Cebulowa po parysku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1601823" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam tę zupę kilka razy. Bardzo smakuje podawana na proszonych obiadach, zarówno mojej rodzi8nie, jak i znajomym. Przepis pochodzi z &quot;Kuchni francuskiej&quot; Biblioteczki Poradnika Domowego. Dla 4 osób pot5rzebujemy:</p><p></p><p> - 50 dkg cebuli</p><p> - 5 dkg masła</p><p> - 1/2 szklanki białego9 wina</p><p> - 2 - 3 szklanki bulionu z kurczaka </p><p> - 4 grzanki z bułki</p><p> - 5 dkg tartego sera żółtego (np. ementalera lub grojera)</p><p> - po łyżeczce suszonego tymianku i szałwii</p><p> - 1 - 2 ząbki czo0snku</p><p> - liść laurowy</p><p> - łyżeczka miodu</p><p> - sól, pieprz</p><p></p><p>Masło topimy w rondlu i wrzucamy obraną, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut. Należy unikać gwałtownego gotowania. Dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Wlewamy wino, mieszamy i zwiększamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy gorący bulion i podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 30 minut. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do żaroodpornych miseczek (ja rozlewam do kamionkowych, bo innych nie mam i sprawdzają się doskonale) na wierzchu7 kładziemy grzanki i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 8 - 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. Wyjmujemy z pieca, gdy tylko ser się rozpuści. Smacznego.</p><p></p><p>Autorem przepisu jest Ludwik Lewin</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1601823, member: 10341"] Robiłam tę zupę kilka razy. Bardzo smakuje podawana na proszonych obiadach, zarówno mojej rodzi8nie, jak i znajomym. Przepis pochodzi z "Kuchni francuskiej" Biblioteczki Poradnika Domowego. Dla 4 osób pot5rzebujemy: - 50 dkg cebuli - 5 dkg masła - 1/2 szklanki białego9 wina - 2 - 3 szklanki bulionu z kurczaka - 4 grzanki z bułki - 5 dkg tartego sera żółtego (np. ementalera lub grojera) - po łyżeczce suszonego tymianku i szałwii - 1 - 2 ząbki czo0snku - liść laurowy - łyżeczka miodu - sól, pieprz Masło topimy w rondlu i wrzucamy obraną, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut. Należy unikać gwałtownego gotowania. Dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Wlewamy wino, mieszamy i zwiększamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy gorący bulion i podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 30 minut. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do żaroodpornych miseczek (ja rozlewam do kamionkowych, bo innych nie mam i sprawdzają się doskonale) na wierzchu7 kładziemy grzanki i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 8 - 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. Wyjmujemy z pieca, gdy tylko ser się rozpuści. Smacznego. Autorem przepisu jest Ludwik Lewin [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Cebulowa po parysku
Top
Bottom