Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Cebulowa pyszna zupa krem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mysz" data-source="post: 753177" data-attributes="member: 1843"><p>Jedna z ukochanych zup, robiona tylko porą jesienno-zimową. Przepis rodzinny. </p><p>Gorąca gęsta i sycąca, wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Z ziemniaczkami.</p><p>Mniam</p><p></p><p>1kg ziemniaków</p><p>0,5 kg cebula</p><p>oliwa/margaryna (do usmażenia cebuli)</p><p>2 łyżki mąki </p><p>2 szklanki mleka</p><p>przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek, zielona pietruszka (może być suszona), słodka papryka sproszkowana</p><p></p><p>Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, gotować posolone w oddzielnym garnku. W trakcie gotowania zdjąć szumowinę!</p><p>Cebulę drobno posiekaną (najlepiej w rozdrabniaczu) usmażyć do koloru brązowego w garnku w którym będziemy robić zupę.</p><p>Mleko zagotować.</p><p>Mąkę dość mocno przyrumienić na patelnii.</p><p></p><p>Gdy cebula nabierze koloru przelać gotujące się ziemniaki wraz z całą wodą i nadal gotować intensywnie mieszając aż ziemniaki zaczną się rozgotowywać.</p><p>Dolać ugotowane mleko. Intensywnie mieszając dodać zrumienioną mąkę. Nie trzeba się bawić w jej rozprowadzanie bo nie powinna się zgrudkować.</p><p>Dosmaczyć przyprawami.</p><p></p><p>Zupa najlepiej smakuje następnego dnia gdy bardzo zgęstnieje i przed podaniem trzeba ją rozwodnić. </p><p>Ja pożeram ją już zaraz po ugotowaniu ale zostaje też na dzień nastepny. Powinna być gęsta w konsytencji kremu z rozpadającymi się ziemniakami. </p><p></p><p></p><p>Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mysz, post: 753177, member: 1843"] Jedna z ukochanych zup, robiona tylko porą jesienno-zimową. Przepis rodzinny. Gorąca gęsta i sycąca, wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Z ziemniaczkami. Mniam 1kg ziemniaków 0,5 kg cebula oliwa/margaryna (do usmażenia cebuli) 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek, zielona pietruszka (może być suszona), słodka papryka sproszkowana Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, gotować posolone w oddzielnym garnku. W trakcie gotowania zdjąć szumowinę! Cebulę drobno posiekaną (najlepiej w rozdrabniaczu) usmażyć do koloru brązowego w garnku w którym będziemy robić zupę. Mleko zagotować. Mąkę dość mocno przyrumienić na patelnii. Gdy cebula nabierze koloru przelać gotujące się ziemniaki wraz z całą wodą i nadal gotować intensywnie mieszając aż ziemniaki zaczną się rozgotowywać. Dolać ugotowane mleko. Intensywnie mieszając dodać zrumienioną mąkę. Nie trzeba się bawić w jej rozprowadzanie bo nie powinna się zgrudkować. Dosmaczyć przyprawami. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia gdy bardzo zgęstnieje i przed podaniem trzeba ją rozwodnić. Ja pożeram ją już zaraz po ugotowaniu ale zostaje też na dzień nastepny. Powinna być gęsta w konsytencji kremu z rozpadającymi się ziemniakami. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Cebulowa pyszna zupa krem
Top
Bottom