Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Cepeliny, kołduny ze wspaniałym nadzieniem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 292637" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Cepeliny,kołduny czy pyzy ziemniaczane</strong></span></p><p></p><p>Składniki do ciasta:</p><p>1 1/2 kg ziemniaków</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>łyżeczka soli</p><p>łyżka oliwy</p><p></p><p>1.Ziemniaki obieramy.</p><p>2.600 g ziemniaków gotujemy, odcedzamy i następnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę.</p><p>3.Pozostałe 900 gram ziemniaków trzemy jak na placki ziemmniaczane na tarce o małych oczkach.Całą to surową ziemniaczaną masę następnie</p><p>za pomocą ściereczki odciskamy.Należy to zrobić mocno, tak żeby ziemniaki w ścierecce były podobne do trocin.</p><p>4.Ugotowane ziemniaki, ziemniaki surowe wraz z mąkami i solą dokładnie mieszamy. Ilość mąki musimy sami jakoś wyważyć. Zależy to od wodnistości ziemniaków.(Oczywiście każda litewska gospodyni domu,kręci z politowaniem głową- dla nich dodanie mąki to bluznierstwo).</p><p>5.Z ciasta formujemy kulkę wielkości jabłka i do niego wkładamy farsz.</p><p>Nie jest to czynność prosta, bo wszystko się lepi i w rękach rozpada.</p><p>Końcowy produkt powinien wyglądać jak Zeppelin.</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>1.Z szynki (doskonałe)</p><p></p><p>50 dkg szynki w plasterkach</p><p>cebule</p><p>mielony pieprz,sól</p><p>żółtko</p><p>Szynkę kroimy w drobną kostkę,tak samo robimy z cebulą. Mieszamy dodajemy żółtko, sól i pieprz.</p><p></p><p>2.Nadzienie z twarogu:</p><p></p><p>40 deko twarogu (suchego)</p><p>żółtko</p><p>łyżeczka masła</p><p>sól</p><p>listki zielonego estrogenu lub świeżej mięty (może być też suszone)</p><p>Listki ziół drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.</p><p>Podawać polane stopionym masłem że śmietaną.</p><p></p><p>Cepeliny należy gotować w osolonej wodzie przez jakieś 25 minut.Woda nie powinna się nigdy zagotowań (ciągle jakieś 80 stopni).</p><p></p><p>Wszelkie inne nadzienia do cepelinów można znależć na: </p><p><a href="http://www.kuchnia.bytow.pl/" target="_blank">http://www.kuchnia.bytow.pl/</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 292637, member: 140"] [SIZE=14][B]Cepeliny,kołduny czy pyzy ziemniaczane[/B][/SIZE] Składniki do ciasta: 1 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oliwy 1.Ziemniaki obieramy. 2.600 g ziemniaków gotujemy, odcedzamy i następnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę. 3.Pozostałe 900 gram ziemniaków trzemy jak na placki ziemmniaczane na tarce o małych oczkach.Całą to surową ziemniaczaną masę następnie za pomocą ściereczki odciskamy.Należy to zrobić mocno, tak żeby ziemniaki w ścierecce były podobne do trocin. 4.Ugotowane ziemniaki, ziemniaki surowe wraz z mąkami i solą dokładnie mieszamy. Ilość mąki musimy sami jakoś wyważyć. Zależy to od wodnistości ziemniaków.(Oczywiście każda litewska gospodyni domu,kręci z politowaniem głową- dla nich dodanie mąki to bluznierstwo). 5.Z ciasta formujemy kulkę wielkości jabłka i do niego wkładamy farsz. Nie jest to czynność prosta, bo wszystko się lepi i w rękach rozpada. Końcowy produkt powinien wyglądać jak Zeppelin. Nadzienie: 1.Z szynki (doskonałe) 50 dkg szynki w plasterkach cebule mielony pieprz,sól żółtko Szynkę kroimy w drobną kostkę,tak samo robimy z cebulą. Mieszamy dodajemy żółtko, sól i pieprz. 2.Nadzienie z twarogu: 40 deko twarogu (suchego) żółtko łyżeczka masła sól listki zielonego estrogenu lub świeżej mięty (może być też suszone) Listki ziół drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać polane stopionym masłem że śmietaną. Cepeliny należy gotować w osolonej wodzie przez jakieś 25 minut.Woda nie powinna się nigdy zagotowań (ciągle jakieś 80 stopni). Wszelkie inne nadzienia do cepelinów można znależć na: [URL="http://www.kuchnia.bytow.pl/"]http://www.kuchnia.bytow.pl/[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Cepeliny, kołduny ze wspaniałym nadzieniem*
Top
Bottom