Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Cevapcici
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 891556" data-attributes="member: 2721"><p>Cevapcici to popularne danie kuchni bałkańskiej, występujące m.in. w Serbii czy Chorwacji. Ja osobiście miałam okazję jeść je w Turcji.</p><p></p><p>[ATTACH=full]45296[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 kg mielonego mięsa - wołowego, wołowo-baraniego lub ew. wołowo - wieprzowego</p><p>1 białko jajka</p><p>2-3 przeciśnięte ząbki czosnku</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone</p><p>1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>1/2 łyżeczki pieprzu cayenne</p><p></p><p>Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami i białkiem, odstawić na 15 minut.</p><p>Formować podłużne kiełbaski, smażyć na patelni grillowej, na grillu lub ew. na patelni teflonowej.</p><p></p><p>Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.</p><p></p><p>Z tej porcji wychodzi 8 sztuk.</p><p></p><p>---------------------------------------------------------------------------------------------------------</p><p></p><p><strong>CEVAPCICI II</strong></p><p></p><p>Przepis na podstawie bloga <a href="http://www.hudin.com/blog/cevapcici-for-the-masses/#comment-1367" target="_blank">Hudin.</a> Przepyszne, z dodatkowo podkręconą nutą smakową. Polecam.</p><p></p><p>[ATTACH=full]81909[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 kg mielonego mięsa - wołowego</p><p>1 bardzo drobno posiekana cebula</p><p>2-3 przeciśnięte ząbki czosnku</p><p>3 łyżeczki słodkiej papryki</p><p>2-3 łyżeczki kuminu (nie mylić z kminkiem. Chodzi o kmin rzymski)</p><p>1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone i pikantne</p><p></p><p></p><p>Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, sodą, bardzo drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, odstawić na 15 minut.</p><p>Formować podłużne kiełbaski, smażyć do zrumieneinia z obu stron. Można użyć patelni grillowej, grillu lub ew. patelni teflonowej. Świetnie sprawdza się również toster -opiekacz z wkładkami grillującymi.</p><p></p><p>Cevapcici na zdjęciu zostały podane w gorącym chlebku pita z jogurtem naturalnym, ajvarem, sałata lodową, pomidorem, papryką i cebulą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 891556, member: 2721"] Cevapcici to popularne danie kuchni bałkańskiej, występujące m.in. w Serbii czy Chorwacji. Ja osobiście miałam okazję jeść je w Turcji. [ATTACH=full]45296[/ATTACH] 1/2 kg mielonego mięsa - wołowego, wołowo-baraniego lub ew. wołowo - wieprzowego 1 białko jajka 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami i białkiem, odstawić na 15 minut. Formować podłużne kiełbaski, smażyć na patelni grillowej, na grillu lub ew. na patelni teflonowej. Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki. Z tej porcji wychodzi 8 sztuk. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- [B]CEVAPCICI II[/B] Przepis na podstawie bloga [URL="http://www.hudin.com/blog/cevapcici-for-the-masses/#comment-1367"]Hudin.[/URL] Przepyszne, z dodatkowo podkręconą nutą smakową. Polecam. [ATTACH=full]81909[/ATTACH] 1/2 kg mielonego mięsa - wołowego 1 bardzo drobno posiekana cebula 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku 3 łyżeczki słodkiej papryki 2-3 łyżeczki kuminu (nie mylić z kminkiem. Chodzi o kmin rzymski) 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli - ostrożnie, do smaku, jednak mięso powinno być dość słone i pikantne Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, sodą, bardzo drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, odstawić na 15 minut. Formować podłużne kiełbaski, smażyć do zrumieneinia z obu stron. Można użyć patelni grillowej, grillu lub ew. patelni teflonowej. Świetnie sprawdza się również toster -opiekacz z wkładkami grillującymi. Cevapcici na zdjęciu zostały podane w gorącym chlebku pita z jogurtem naturalnym, ajvarem, sałata lodową, pomidorem, papryką i cebulą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Cevapcici
Top
Bottom