Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Cevapcici
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 891637" data-attributes="member: 2354"><p>Sa rowniez bardzo popularne w Bulgarii i w kazdym domu je robia. Przepis jest nieco prostszy, ale smak jest znakomity. Kiedys byly bardzo popularne w malych punktach ulicznych, gdzie tylko to sprzedawano swiezo grylowane + dodatki.</p><p>Typowe popularne &quot;kebapczeta&quot; (nazwa bulgarska) robia nastepujaco: mieso, zwykle wolowina z baranina (ma byc tlustawa) w proporcji pol na pol jest drobno siekane i mieszane z osolona woda. Na 1 kg. miesa kopiasta lyzeczka soli i 2 szklanki wody. Po odczekaniu 10 min. mieso jest 2 x mielone i zostawione w lodowce do nastepnego dnia. W nastepnym dniu dodaje sie przyprawy - pieprz, szczypte mielonego ziela angielskiego i cuminu. Niektorzy dodaja tez drobniutko siekana cebule, ale nie czosnku. Mieso znow wkladaja do lodowki na 3-4 godziny. Nastepnie mieso jest ksztaltowane w waleczki 12 cm na 2 cm i grylowane na natluszczonym grylu (zeby nie przywieraly). Sa one przewracane na druga strone na grilu co powoduje powstanie typowych sladow gryla po obu stronach. Kebabcze sa niezwykle smaczne i soczyste, nie moga byc surowe w srodku. W Bulgarii podawane byly z bialym bulgarskim chlebem i prosta surowka z pomidorow i cebuli. Jakosc i smak pomidorow byla znakomita i swietnie dopelnialy one smak kebabcze. Sosow nie dawano zadnych.</p><p>Rodzaje miesa mozna brac tez inne, jak wolowina/cielecina, wolowina/wieprzowina, mozna tez podawac z innymi dodatkami, zaleznie od preferencji gospodyni, na miescie jednak sprzedawano j.w. Jadlam to dawno w Warnie, ale smak do dzis pamietam.</p><p>Mysle, ze kombinacja wolowiny z baranina jest najbardziej udana.</p><p>Przepis ze strony bulgarskiej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 891637, member: 2354"] Sa rowniez bardzo popularne w Bulgarii i w kazdym domu je robia. Przepis jest nieco prostszy, ale smak jest znakomity. Kiedys byly bardzo popularne w malych punktach ulicznych, gdzie tylko to sprzedawano swiezo grylowane + dodatki. Typowe popularne "kebapczeta" (nazwa bulgarska) robia nastepujaco: mieso, zwykle wolowina z baranina (ma byc tlustawa) w proporcji pol na pol jest drobno siekane i mieszane z osolona woda. Na 1 kg. miesa kopiasta lyzeczka soli i 2 szklanki wody. Po odczekaniu 10 min. mieso jest 2 x mielone i zostawione w lodowce do nastepnego dnia. W nastepnym dniu dodaje sie przyprawy - pieprz, szczypte mielonego ziela angielskiego i cuminu. Niektorzy dodaja tez drobniutko siekana cebule, ale nie czosnku. Mieso znow wkladaja do lodowki na 3-4 godziny. Nastepnie mieso jest ksztaltowane w waleczki 12 cm na 2 cm i grylowane na natluszczonym grylu (zeby nie przywieraly). Sa one przewracane na druga strone na grilu co powoduje powstanie typowych sladow gryla po obu stronach. Kebabcze sa niezwykle smaczne i soczyste, nie moga byc surowe w srodku. W Bulgarii podawane byly z bialym bulgarskim chlebem i prosta surowka z pomidorow i cebuli. Jakosc i smak pomidorow byla znakomita i swietnie dopelnialy one smak kebabcze. Sosow nie dawano zadnych. Rodzaje miesa mozna brac tez inne, jak wolowina/cielecina, wolowina/wieprzowina, mozna tez podawac z innymi dodatkami, zaleznie od preferencji gospodyni, na miescie jednak sprzedawano j.w. Jadlam to dawno w Warnie, ale smak do dzis pamietam. Mysle, ze kombinacja wolowiny z baranina jest najbardziej udana. Przepis ze strony bulgarskiej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Cevapcici
Top
Bottom