Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chałka wg Reinharta acz z dodatkiem zakwasu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="JanBartlomiej" data-source="post: 757986" data-attributes="member: 10961"><p>Chałkę tę upiekłem wg zmodyfikowanego przepisu zaczerpniętego z &quot;Crust and Crumb&quot; P. Reinharta</p><p></p><p>W przepisie pozwolę sobie operować kwaterką, jako miarą objętości (równą cup'ie czyli 240 ml)</p><p></p><p>Użyte przeze mnie składniki:</p><p></p><p>3 i 1/2 kwaterki mąki bread flour</p><p>1/4 kwaterki cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 łyżeczki drożdży instant</p><p>2 łyżki masła</p><p>2 duże jajka i jedno roztrzepane do posmarowania chałki</p><p>2 żółtka</p><p>1/2 kwaterki mleka</p><p>1/4 kwaterki zakwasu żytniego (1:1)</p><p></p><p>Mleko podgrzej z masłem, niech się w nim roztopi, i w ciepłym rozpuść cukier. Przesianą mąkę wymieszaj dobrze z drożdżami i solą, i w to wlej zakwas i to ciepłe mleko z masłem i cukrem, któreś pierwej naszykował, lecz bacz by zbyt gorącym nie było - najlepsze takie co nie parzy w ogóle, gdy dłoń doń włożyć. Drewnianą łyżką wymieszaj wszystko i zarób ciasto, zwyczajnym sposobem, by od reki odstawało. Uformuj je w kulę i przełóż dla wyrośnięcia do lekko nasmarowanej olejem miski, a gdy objętość swą podwoi, podziel na cztery równe części i formuj z nich wałki. Te zapleć w warkocz i zostaw do wyrośnięcia pod ściereczką, poczem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, a gdy w nim chałka wyrośnie, posmaruj jeszcze jajkiem rozrosty i dopiecz krótko.</p><p></p><p>[ATTACH=full]33174[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="JanBartlomiej, post: 757986, member: 10961"] Chałkę tę upiekłem wg zmodyfikowanego przepisu zaczerpniętego z "Crust and Crumb" P. Reinharta W przepisie pozwolę sobie operować kwaterką, jako miarą objętości (równą cup'ie czyli 240 ml) Użyte przeze mnie składniki: 3 i 1/2 kwaterki mąki bread flour 1/4 kwaterki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżki masła 2 duże jajka i jedno roztrzepane do posmarowania chałki 2 żółtka 1/2 kwaterki mleka 1/4 kwaterki zakwasu żytniego (1:1) Mleko podgrzej z masłem, niech się w nim roztopi, i w ciepłym rozpuść cukier. Przesianą mąkę wymieszaj dobrze z drożdżami i solą, i w to wlej zakwas i to ciepłe mleko z masłem i cukrem, któreś pierwej naszykował, lecz bacz by zbyt gorącym nie było - najlepsze takie co nie parzy w ogóle, gdy dłoń doń włożyć. Drewnianą łyżką wymieszaj wszystko i zarób ciasto, zwyczajnym sposobem, by od reki odstawało. Uformuj je w kulę i przełóż dla wyrośnięcia do lekko nasmarowanej olejem miski, a gdy objętość swą podwoi, podziel na cztery równe części i formuj z nich wałki. Te zapleć w warkocz i zostaw do wyrośnięcia pod ściereczką, poczem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, a gdy w nim chałka wyrośnie, posmaruj jeszcze jajkiem rozrosty i dopiecz krótko. [ATTACH=full]33174[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chałka wg Reinharta acz z dodatkiem zakwasu
Bottom