Chałwa słonecznikowo-dyniowa i sezamowa

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Przepis znalazłam tutaj.
Cytat: TA Chałwa jest 100 razy smaczniejsza niż ta kupna! BEZ mąki i masła.
https://www.youtube.com/watch?v=QvSdwvPci1k

Składniki:
  • 200 g słonecznika
  • 200 g dyni
  • 1 białko
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka kakao (na 1/3 białek)
  • 1 łyżeczka soli
Tutorial zrobiłam jako zrzut ekranu z oryginału.
1711559355734.png1711559369072.png1711559385688.png1711559402084.png1711559412489.png1711559421554.png1711559438122.png1711559474267.png1711559505775.png
Cdn...
 
Ostatnia edycja:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Ciąg dalszy ...
1711559734858.png1711559747390.png1711559760466.png1711559773150.png1711559783050.png1711559799618.png1711559811425.png

Zrobiłam i smak bardzo mi odpowiada bo ... nie czuje się cukru pudru jak większości kupionych i dobrze komponują się smaki obu ziaren. Nie uniknęłam błędu bo ... nie wyczuwam cukrowych niteczek. No cóż, następnym razem bardziej się przyłożę ;).
Moja jest ciemniejsza (dałam więcej kakao).

moja chałwa.jpg

A tu zapomniana sezamowa ;)
Nie pamiętam skąd jest ten przepis ...

Przepis na domową chałwę

1711561901995.png
Najzdrowszą chałwę przyrządzimy samodzielnie. Używając naturalnych produktów możemy mieć pewność, że smakołyk zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych mikroelementów.

Składniki: 300 g ziaren sezamu, 50 ml miodu, łyżkę białego cukru, 3/4 łyżeczki wody, rodzynki.
Przygotowanie: cukier rozpuścić w niecałej łyżeczce wody i dodać go do miodu tak, aby powstała jednolita konsystencja. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać ziarna sezamu i prażyć je, cały czas mieszając i nie dopuszczając do ich przypalenia. Po lekkim zbrązowieniu, sezam przesypać do moździerza i ubić na jednolitą masę. Następnie połączyć go z cukrem i miodem, wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Otrzymaną masę schłodzić w lodówce, aż stężeje. Kroić lekko zwilżonym nożem i np. podawać z gałką lodów.
LUB
domowa chałwa to zmielony sezam uprażony na suchej patelni + trochę miodu można dodać bakalie ciekawie smakuje tez z pistacjami masa do foremek i do lodówki aż stężeje.
 
Ostatnia edycja: