Chałwa z ryżu

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
Chałwa z ryżu



Składniki :

1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki stopionego masła

Syrop:

2 szklanki cukru 3 szklanki wody

Wykonanie :

1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa.
2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min.
4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min.
5. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz.
6. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką.

Proporcje dla 3-4 osób

Uwagi :

Syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym : malinowym, truskawkowym lub wiśniowym. Desery Bliskiego Wschodu są bardzo słodkie i do tych należy chałwa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy