- Cze 5, 2007
- 3,093
- 0
- 0
Chałwa z ryżu
Składniki :
1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki stopionego masła
Syrop:
2 szklanki cukru 3 szklanki wody
Wykonanie :
1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa.
2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min.
4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min.
5. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz.
6. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 3-4 osób
Uwagi :
Syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym : malinowym, truskawkowym lub wiśniowym. Desery Bliskiego Wschodu są bardzo słodkie i do tych należy chałwa.
Składniki :
1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki stopionego masła
Syrop:
2 szklanki cukru 3 szklanki wody
Wykonanie :
1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa.
2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min.
4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min.
5. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz.
6. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 3-4 osób
Uwagi :
Syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym : malinowym, truskawkowym lub wiśniowym. Desery Bliskiego Wschodu są bardzo słodkie i do tych należy chałwa.
Ostatnią edycję dokonał moderator: