Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Chałwa z ryżu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 543447" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><em><strong>Chałwa z ryżu </strong></em></span></p><p></p><p></p><p><em></em></p><p><em><strong> Składniki :</strong></em></p><p><em></em></p><p><em>1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej</em></p><p><em>1/2 szklanki cukru </em></p><p><em>1/2 szklanki stopionego masła</em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Syrop:</strong> </em></p><p><em></em></p><p><em>2 szklanki cukru 3 szklanki wody</em></p><p><em></em></p><p><em><strong> Wykonanie :</strong></em></p><p><em></em></p><p><em>1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa.</em></p><p><em>2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem.</em></p><p><em>3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min.</em></p><p><em>4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min.</em></p><p><em>5. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz.</em></p><p><em>6. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką.</em></p><p><em></em></p><p><em>Proporcje dla 3-4 osób</em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Uwagi :</strong></em></p><p><em></em></p><p><em>Syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym : malinowym, truskawkowym lub wiśniowym. Desery Bliskiego Wschodu są bardzo słodkie i do tych należy chałwa. </em></p><p><em></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 543447, member: 4238"] [SIZE=12][I][B]Chałwa z ryżu [/B][/I][/SIZE] [I] [B] Składniki :[/B] 1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki stopionego masła [B]Syrop:[/B] 2 szklanki cukru 3 szklanki wody [B] Wykonanie :[/B] 1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa. 2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem. 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min. 4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min. 5. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz. 6. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką. Proporcje dla 3-4 osób [B]Uwagi :[/B] Syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym : malinowym, truskawkowym lub wiśniowym. Desery Bliskiego Wschodu są bardzo słodkie i do tych należy chałwa. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Chałwa z ryżu
Top
Bottom