Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Char Siu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1520016" data-attributes="member: 1142"><p>Jeden z naszych ulubionych przepisow, receptura wg kucharzy Rasa Malaysia. Polecam.</p><p></p><p><strong>1kg wieprzowego miesa, uzywam boczek, karkowke, poledwiczki. </strong></p><p><strong>6-7 zabkow czosnku, drobno posiekanych</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Marynata:</strong></p><p><strong>3 lyzki maltozy*</strong></p><p><strong>3 lyzki miodu</strong></p><p><strong>3 lyzki hoisin (czasem daje namoczone w occie ryzowym suszone sliwki)</strong></p><p><strong>3 lyzki sosu sojowego</strong></p><p><strong>2 lyzki chinskiego wina rozanego**</strong></p><p><strong>1 lyzeczka bialego pieprzu swiezego (utluczonego)</strong></p><p><strong>6 kropli czerwonego barwnika (opcjonalnie)</strong></p><p><strong>1 czubata lyzeczka przyprawy pieciu smakow (five-spice powder)***</strong></p><p><strong>1 lyzeczka oleju z prazonych nasion sezamu</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>3 lyzki oleju </strong></p><p><strong></strong></p><p>Wszystkie skladniki marynaty, podgrzewam, mieszajac, az powstanie jednolity sos. Odstawiam do przestygniecia. Taka ilosc skladnikow dana mam ok szklanki marynaty. </p><p>Wieprzowine wkladam do worka foliowego dodaje czosnek, dodaje 2/3 marynaty, dokladnie pokrywam nia mieso. Worek zawiazuje i calosc wkladam do lodowki na 24 godziny.</p><p></p><p>Reszte marynaty lacze z olejem, zakrywam i odstawiam.</p><p></p><p>Nastepnego dnia mozna: upiec mieso w piecu 200C, przez ok 30 min lub grilowac na weglach (taka jest doskonala, ale czas grilowania nalezy dostosowac do swojego grila wiec nie podaje, wazne, zeby wewnetrzna temp. miesa byla ok 63C). Smaruje pozostala marynata, obracam co 10 min.</p><p></p><p>*maltoza to bardzo gesty syrop, czesto uzywany w kuchni chinskiej</p><p>** wino rozane - chinska brandy o smaku i zapachu rozanym, 46%</p><p>*** najczesciej tworza ja takie przyprawy: gwiazda anyzu, gozdziki, cynamon, pieprz Sichuan i koper wloski</p><p></p><p>[ATTACH=full]88690[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1520016, member: 1142"] Jeden z naszych ulubionych przepisow, receptura wg kucharzy Rasa Malaysia. Polecam. [B]1kg wieprzowego miesa, uzywam boczek, karkowke, poledwiczki. 6-7 zabkow czosnku, drobno posiekanych Marynata: 3 lyzki maltozy* 3 lyzki miodu 3 lyzki hoisin (czasem daje namoczone w occie ryzowym suszone sliwki) 3 lyzki sosu sojowego 2 lyzki chinskiego wina rozanego** 1 lyzeczka bialego pieprzu swiezego (utluczonego) 6 kropli czerwonego barwnika (opcjonalnie) 1 czubata lyzeczka przyprawy pieciu smakow (five-spice powder)*** 1 lyzeczka oleju z prazonych nasion sezamu 3 lyzki oleju [/B] Wszystkie skladniki marynaty, podgrzewam, mieszajac, az powstanie jednolity sos. Odstawiam do przestygniecia. Taka ilosc skladnikow dana mam ok szklanki marynaty. Wieprzowine wkladam do worka foliowego dodaje czosnek, dodaje 2/3 marynaty, dokladnie pokrywam nia mieso. Worek zawiazuje i calosc wkladam do lodowki na 24 godziny. Reszte marynaty lacze z olejem, zakrywam i odstawiam. Nastepnego dnia mozna: upiec mieso w piecu 200C, przez ok 30 min lub grilowac na weglach (taka jest doskonala, ale czas grilowania nalezy dostosowac do swojego grila wiec nie podaje, wazne, zeby wewnetrzna temp. miesa byla ok 63C). Smaruje pozostala marynata, obracam co 10 min. *maltoza to bardzo gesty syrop, czesto uzywany w kuchni chinskiej ** wino rozane - chinska brandy o smaku i zapachu rozanym, 46% *** najczesciej tworza ja takie przyprawy: gwiazda anyzu, gozdziki, cynamon, pieprz Sichuan i koper wloski [ATTACH=full]88690[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Char Siu*
Top
Bottom