- Sie 14, 2005
- 944
- 0
- 0
Wklejam, jak obiecałam:
Chatki Baby Jagi
3/4 kg zmielonego białego sera
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
3 łyżki kakao
6 paczek herbatników petit-beurre
kilkanaście wisienek kandyzowanych, albo z syropu, albo po prostu kolorowych żelków
torebka polewy czekoladowej (lepsza jest robiona własnoręcznie, bo tak szybko nie zastyga)
paczka paluszków
kolorowa posypka cukrowa
Masło utrzyj z cukrem i serem. 1/3 masy wymieszaj z przesianym kakao. Na folii aluminiowej ułóż w 3 rzędach 18 herbatników (3 rzędy po 6 w rzędzie- herbatniki muszą być jeden obok drugiego, przylegać do siebie, a folia aluminiowa musi wystawać poza herbatniki). Na te hebatniki rozsmarować trzeba 2/3 masy serowej białej, ale nie do samych brzegów, zostaw trochę miejsca wolnego. Teraz z masy kakaowej- odłóż 5 łyżek, a resztę rozsmaruj na białej masie, pozostawiając jasne brzegi. Wzdłuż środka (czyli jakby na środkowych herbatnikach) układasz rządek wisienek albo żelków.
I teraz: unosisz ostrożnie folię aluminiową z dwóch stron dłuższych boków i łączysz hebatniki z przeciwnych stron szczytami tworząc długi trójkąt (dach domku). Zawiń go w folię (tą, która wystawała) i włóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj sobie polewę. Dach rozwiń z folii, posmaruj polewą i obsyp kolorową posypką. Gdy polewa zastygnie, pokrój daszek na porcje.
Resztę herbatników przełóż masą serową i układaj po cztery. Z wierzchu posmaruj masą kakaową, poukładaj połówki paluszków i na nich umieszczaj daszki domków.
Chatki Baby Jagi
3/4 kg zmielonego białego sera
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
3 łyżki kakao
6 paczek herbatników petit-beurre
kilkanaście wisienek kandyzowanych, albo z syropu, albo po prostu kolorowych żelków
torebka polewy czekoladowej (lepsza jest robiona własnoręcznie, bo tak szybko nie zastyga)
paczka paluszków
kolorowa posypka cukrowa
Masło utrzyj z cukrem i serem. 1/3 masy wymieszaj z przesianym kakao. Na folii aluminiowej ułóż w 3 rzędach 18 herbatników (3 rzędy po 6 w rzędzie- herbatniki muszą być jeden obok drugiego, przylegać do siebie, a folia aluminiowa musi wystawać poza herbatniki). Na te hebatniki rozsmarować trzeba 2/3 masy serowej białej, ale nie do samych brzegów, zostaw trochę miejsca wolnego. Teraz z masy kakaowej- odłóż 5 łyżek, a resztę rozsmaruj na białej masie, pozostawiając jasne brzegi. Wzdłuż środka (czyli jakby na środkowych herbatnikach) układasz rządek wisienek albo żelków.
I teraz: unosisz ostrożnie folię aluminiową z dwóch stron dłuższych boków i łączysz hebatniki z przeciwnych stron szczytami tworząc długi trójkąt (dach domku). Zawiń go w folię (tą, która wystawała) i włóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj sobie polewę. Dach rozwiń z folii, posmaruj polewą i obsyp kolorową posypką. Gdy polewa zastygnie, pokrój daszek na porcje.
Resztę herbatników przełóż masą serową i układaj po cztery. Z wierzchu posmaruj masą kakaową, poukładaj połówki paluszków i na nich umieszczaj daszki domków.

