Podaje tutaj, bo poki co nie widzialam specjalnego dzialu dla '' jednogarnokowcow'' /Eintopf/.
Z pewnoscia forumowe ''Amerykanki'' podadza za chwiel jedyny i sluszny przepis na te potrawe
, ale to w sumie troche tak, jak 1000 przepisow na polski bigos domowy
Ja podaje w kazdym badz razie przepis popularny w Danii, sama go przed chwila zjadlam ze smakiem wielkim /a jeszcze wczesniej sama zrobilam
/
ok. 1 kg mielonej wolowiny/ja akurat zrobilam z mielonej wieprzowiny pol na pol z cielecina/
2-3 cebule zwykle
kilka zabkow czosnku /ja dalam 4-5 sporych, bo lubie/
1 duza marchewka lub kilka mlodych, czyli malych
kawalek selera korzeniowego
kawaleczek korzenia pietruszki /opcjonalnie, bo Dunczycy tego w ogole nie znaja
/
4-5 szt. papryk /udalo mi sie znalezc te dlugie, wegierskie, o niebo lepsze od szklarniowych holenderskich/
2 puszki posiekanych pomidorow
1 puszka kukurydzy
1 puszka bialej fasolki w sosie pomidorowym /baked beans/
1 puszka czerwonej fasolki /kidney beans/
sol, pieprz, papryka sproszkowana, cayenne pepper, oregano
Siekamy cebule i czosnek, szklimy na 1-2 lyzkach oleju.
Dodajemy mieso /ma sie zrumienic/. Solimy, pieprzymy wstepnie. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojone drobno pozostale warzywa. Potem warzywa z puszki / wczesniej odlac wode z kukurydzy i kidney beans/. Probujemy smak, dosalamy itd. Do tego szczypta oregano /origano po polsku?/, kilka lyzeczek papryki sproszkowanej - do wlasnego smaku. Szczypta lub wiecej cayenne pepper / uwaga! ostry ale bardzo dobry
/. Niech sie gotuje ok. 20-30 min. /do zadanej miekkosci warzyw/.
Sprobowac raz jeszcze, ew. doprawic.
Podawac z ryzem /jak ktos lubi/ lub pszenna bulka na cieplo.
Smacznego!
No i zapomnialam
Opcjonalnie:
1-2 listki laurowe
plus pare calych ziarenek pieprzu
Trzeba pamietac, by je wyjac przed podaniem potrawy!
Ja przynajmniej tak dodaje / a potem wyjmuje tez /, bo lubie na bardziej ostro
Z pewnoscia forumowe ''Amerykanki'' podadza za chwiel jedyny i sluszny przepis na te potrawe
Ja podaje w kazdym badz razie przepis popularny w Danii, sama go przed chwila zjadlam ze smakiem wielkim /a jeszcze wczesniej sama zrobilam
ok. 1 kg mielonej wolowiny/ja akurat zrobilam z mielonej wieprzowiny pol na pol z cielecina/
2-3 cebule zwykle
kilka zabkow czosnku /ja dalam 4-5 sporych, bo lubie/
1 duza marchewka lub kilka mlodych, czyli malych
kawalek selera korzeniowego
kawaleczek korzenia pietruszki /opcjonalnie, bo Dunczycy tego w ogole nie znaja
4-5 szt. papryk /udalo mi sie znalezc te dlugie, wegierskie, o niebo lepsze od szklarniowych holenderskich/
2 puszki posiekanych pomidorow
1 puszka kukurydzy
1 puszka bialej fasolki w sosie pomidorowym /baked beans/
1 puszka czerwonej fasolki /kidney beans/
sol, pieprz, papryka sproszkowana, cayenne pepper, oregano
Siekamy cebule i czosnek, szklimy na 1-2 lyzkach oleju.
Dodajemy mieso /ma sie zrumienic/. Solimy, pieprzymy wstepnie. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojone drobno pozostale warzywa. Potem warzywa z puszki / wczesniej odlac wode z kukurydzy i kidney beans/. Probujemy smak, dosalamy itd. Do tego szczypta oregano /origano po polsku?/, kilka lyzeczek papryki sproszkowanej - do wlasnego smaku. Szczypta lub wiecej cayenne pepper / uwaga! ostry ale bardzo dobry
Sprobowac raz jeszcze, ew. doprawic.
Podawac z ryzem /jak ktos lubi/ lub pszenna bulka na cieplo.
Smacznego!
No i zapomnialam
Opcjonalnie:
1-2 listki laurowe
plus pare calych ziarenek pieprzu
Trzeba pamietac, by je wyjac przed podaniem potrawy!
Ja przynajmniej tak dodaje / a potem wyjmuje tez /, bo lubie na bardziej ostro