Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Chili con carne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Graz" data-source="post: 1493569" data-attributes="member: 214"><p>Chili con carne według przepisu z Kwestii smaku: </p><p><a href="http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/chili_con_carne/przepis.html" target="_blank">http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwoj...ne/przepis.html</a></p><p></p><p>Cytuje słowo w słowo i polecam gorąco, jest to przepis idealny, a danie bardzo proste, szybkie i naprawde przepyszne: </p><p></p><p></p><p>Porcja na 4 osoby </p><p></p><p>&#8226; 1 łyżka oliwy</p><p>&#8226; 1 cebula, pokrojona w kosteczkę</p><p>&#8226; 2 ząbki czosnku, posiekane</p><p>&#8226; 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku</p><p>&#8226; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku</p><p>&#8226; 1 łyżeczka suszonego oregano</p><p>&#8226; 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)</p><p>&#8226; 100 g chudego boczku (nie jest konieczny)</p><p>&#8226; 1 łyżka ciemnego sosu sojowego</p><p>&#8226; 1 łyżeczka cukru</p><p>&#8226; 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym, najlepiej podłużnych CIRIO</p><p>&#8226; 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę</p><p>&#8226; opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów</p><p>&#8226; 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej</p><p>&#8226; około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody</p><p></p><p>Dodatki: kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli, opcjonalnie placki tortilli, biały ryż, sałatka z awokado.</p><p></p><p></p><p>Przygotowanie:</p><p></p><p>Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.</p><p></p><p>Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.</p><p></p><p>Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.</p><p></p><p>Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.</p><p></p><p>Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole lub sałatki z awokado.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Graz, post: 1493569, member: 214"] Chili con carne według przepisu z Kwestii smaku: [URL="http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/chili_con_carne/przepis.html"]http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwoj...ne/przepis.html[/URL] Cytuje słowo w słowo i polecam gorąco, jest to przepis idealny, a danie bardzo proste, szybkie i naprawde przepyszne: Porcja na 4 osoby • 1 łyżka oliwy • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę • 2 ząbki czosnku, posiekane • 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku • 1 łyżeczka suszonego oregano • 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu) • 100 g chudego boczku (nie jest konieczny) • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego • 1 łyżeczka cukru • 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym, najlepiej podłużnych CIRIO • 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę • opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej • około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody Dodatki: kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli, opcjonalnie placki tortilli, biały ryż, sałatka z awokado. Przygotowanie: Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole lub sałatki z awokado. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Chili con carne
Top
Bottom