- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis podpatrzony w serii Jamie Cooks Summer. Tu link, jakby ktoś chciał sobie zobaczyć, jak to się robi http://www.youtube.com/watch?v=wnBHyfMtK5o
Zaczyna się około 1.10.
- mostek wołowy (ja kupiłam kilka dużych i ładnych kawałków gulaszowego)
- cebula
- papryka żółta i czerwona
- kumin
- czosnek
- świeża papryczka chilli (ilość w zależności od pożadanego stopnia ostrości)
- papryka wędzona w proszku
- oregano
- puszka lub dwie pomidorów krojonych
- bulion wołowy
- kolendra
- kora cynamonu
- liść laurowy
- oliwa
- sól i pieprz
- wołowinę ponacinać 'w kratkę', posypać solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną i oregano, wetrzeć
- wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, obsmażyć porządnie z obu stron
- do garnka wlać szklankę bulionu, pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, kilka gałązek kolendry, liść laurowy i kawałek kory cynamonu,
- przełożyć usmażoną wołowinę do garnka,
- na pozostałym w patelni po smażeniu tłuszczu obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, kilka ząbków czosnku, pokrojone papryczki chilli
- kiedy cebula zmięknie, przełożyć wszystko do garnka z wołowiną
- dusić około 4 godzin na wolnym ogniu
Nie dodałam cynamonu, nie miałam odwagi
I zapomniałam o kolendrze, a mam świeżutką w doniczce na balkonie.
Chilli pyszne, o wiele bardziej odpowiada mi wołowina w postaci włókien mięsa niż mielona. Na pewno do powtórki.

Zaczyna się około 1.10.
- mostek wołowy (ja kupiłam kilka dużych i ładnych kawałków gulaszowego)
- cebula
- papryka żółta i czerwona
- kumin
- czosnek
- świeża papryczka chilli (ilość w zależności od pożadanego stopnia ostrości)
- papryka wędzona w proszku
- oregano
- puszka lub dwie pomidorów krojonych
- bulion wołowy
- kolendra
- kora cynamonu
- liść laurowy
- oliwa
- sól i pieprz
- wołowinę ponacinać 'w kratkę', posypać solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną i oregano, wetrzeć
- wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, obsmażyć porządnie z obu stron
- do garnka wlać szklankę bulionu, pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, kilka gałązek kolendry, liść laurowy i kawałek kory cynamonu,
- przełożyć usmażoną wołowinę do garnka,
- na pozostałym w patelni po smażeniu tłuszczu obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, kilka ząbków czosnku, pokrojone papryczki chilli
- kiedy cebula zmięknie, przełożyć wszystko do garnka z wołowiną
- dusić około 4 godzin na wolnym ogniu
Nie dodałam cynamonu, nie miałam odwagi


Chilli pyszne, o wiele bardziej odpowiada mi wołowina w postaci włókien mięsa niż mielona. Na pewno do powtórki.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: