Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Chińskie pierożki z farszem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60085" data-attributes="member: 49"><p><strong>Chińskie pierożki z farszem </strong> </p><p> </p><p>150 g wieprzowiny</p><p>200 g białej kapusty, </p><p>1 mała cebula, </p><p>1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy do zup, </p><p>400 g maki, </p><p>sól, pieprz </p><p></p><p>Ugotowaną w niewielkiej ilości lekko osolonej wody wieprzowinę bardzo drobno pokroić. Oczyszczona kapustę poszatkować jak najcieniej (grubość 1&#8212;5 mm), sparzyć i wymieszać z pokrajanym mięsem oraz podsmażona na szklisto, cienko pokrajaną w paseczki cebulą. Dodać do smaku sól i sos sojowy, ewentualnie przyprawę do zup oraz pieprz. Z mąki i wody zagnieść dość rzadkie ciasto na pierogi. Formować z niego cienkie placuszki, nakładać na środek farsz, a brzegi zebrać i zlepić razem tak, aby pierożek przybrał kształt cebulki. Tak uformowane pierożki układać jedną warstwą na ściereczce lub gazie (ewentualnie posługując się specjalnym garnkiem do gotowania na parze), naciągniętej na garnek z gotującą się wodą i przykryte sitem gotować na parze, aż do miękkości. Podawać jako gorącą zakąskę, maczając je lub polewając sosem sojowym lub innym pikantnym albo ostrym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60085, member: 49"] [B]Chińskie pierożki z farszem [/B] 150 g wieprzowiny 200 g białej kapusty, 1 mała cebula, 1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy do zup, 400 g maki, sól, pieprz Ugotowaną w niewielkiej ilości lekko osolonej wody wieprzowinę bardzo drobno pokroić. Oczyszczona kapustę poszatkować jak najcieniej (grubość 1—5 mm), sparzyć i wymieszać z pokrajanym mięsem oraz podsmażona na szklisto, cienko pokrajaną w paseczki cebulą. Dodać do smaku sól i sos sojowy, ewentualnie przyprawę do zup oraz pieprz. Z mąki i wody zagnieść dość rzadkie ciasto na pierogi. Formować z niego cienkie placuszki, nakładać na środek farsz, a brzegi zebrać i zlepić razem tak, aby pierożek przybrał kształt cebulki. Tak uformowane pierożki układać jedną warstwą na ściereczce lub gazie (ewentualnie posługując się specjalnym garnkiem do gotowania na parze), naciągniętej na garnek z gotującą się wodą i przykryte sitem gotować na parze, aż do miękkości. Podawać jako gorącą zakąskę, maczając je lub polewając sosem sojowym lub innym pikantnym albo ostrym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Chińskie pierożki z farszem*
Top
Bottom