Chińskie racuszki z jabłek

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Chińskie racuszki z jabłek

3 jabłka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki jasnego piwa
1 białko
1/3 szklanki mąki pszennej(60 g)
5-6 łyżek oleju
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Makę kukurydzianą wsypać do miseczki, dodać białko, piwo i tyle mąki pszennej, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Dobrze wyrobić łyżką lub mikserem. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Wyjąć na serwetkę, by obciekły z tłuszczu. Masło włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody. Rozpuścić podgrzewając i potrząsając rondelkiem (nie mieszać). Włożyć racuszki, skropić zimną woda, by karmel przestał się gotować i mógł stężeć. Racuszki podawać gorące.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy