Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
chińszczyzna po polsku ;)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 900311" data-attributes="member: 2354"><p>Nie chce Cie zniechecic, ale nazwa potrawy nie jest wlasciwa. Chinszczyzna to napewno nie jest, brakuje tu typowego chinskiego smaku. To raczej warzywa i kurczak saute &quot;beznarodowy&quot;. Sklad jarzyn nie jest taki, jak uzywany w chinskiej kuchni, brak tez oryginalnych przypraw, ktore stanowia o tym orientalnym smaku i cala reszta tez nie, a szczegolnie ryz. Wok tu nie ma znaczenia, ale przepis nie jest orientalny ani odrobinke. Ryz Chinczycy gotuja inaczej i bron boze nie polewaja sosem zageszczonym maka. Wlasciwie niczym nie polewaja. Nie znaczy to jednak, ze potrawa nie jest smaczna czy zdrowa. Napewno jest, tylko to nie jest ani chinszczyzna ani polskie danie na wzor orientalny. Ta przyprawa 5 smakow akurat nie jest odpowiednia do tego typu potrawy, natomiast brakuje tu sosu sojowego, oleju sezamowego i kilku innych dodatkow. </p><p>Danie tego rodzaju nazywa sie stir-fry, ale obowiazuja pewne reguly, ktore musza byc zastosowane, zeby to bylo przynajmniej ala chinskie. W necie jest sporo przepisow na orientalne dania, ktore nie maja nic wspolnego z dana kuchnia, najlepiej podawac przepisy jako wlasne, bez nazw obcych kuchni.</p><p>Zachecam do eksperymentow, ale lepiej nie wymieniac obcych kuchni, bez ich dobrej znajomosci.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 900311, member: 2354"] Nie chce Cie zniechecic, ale nazwa potrawy nie jest wlasciwa. Chinszczyzna to napewno nie jest, brakuje tu typowego chinskiego smaku. To raczej warzywa i kurczak saute "beznarodowy". Sklad jarzyn nie jest taki, jak uzywany w chinskiej kuchni, brak tez oryginalnych przypraw, ktore stanowia o tym orientalnym smaku i cala reszta tez nie, a szczegolnie ryz. Wok tu nie ma znaczenia, ale przepis nie jest orientalny ani odrobinke. Ryz Chinczycy gotuja inaczej i bron boze nie polewaja sosem zageszczonym maka. Wlasciwie niczym nie polewaja. Nie znaczy to jednak, ze potrawa nie jest smaczna czy zdrowa. Napewno jest, tylko to nie jest ani chinszczyzna ani polskie danie na wzor orientalny. Ta przyprawa 5 smakow akurat nie jest odpowiednia do tego typu potrawy, natomiast brakuje tu sosu sojowego, oleju sezamowego i kilku innych dodatkow. Danie tego rodzaju nazywa sie stir-fry, ale obowiazuja pewne reguly, ktore musza byc zastosowane, zeby to bylo przynajmniej ala chinskie. W necie jest sporo przepisow na orientalne dania, ktore nie maja nic wspolnego z dana kuchnia, najlepiej podawac przepisy jako wlasne, bez nazw obcych kuchni. Zachecam do eksperymentow, ale lepiej nie wymieniac obcych kuchni, bez ich dobrej znajomosci. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
chińszczyzna po polsku ;)
Top
Bottom