Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Chipsy orzechowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kasiekes" data-source="post: 1489522" data-attributes="member: 32061"><p>Przepis ze strony <a href="http://zena.centrum.cz/recepty/fotogalerie/2013/12/03/cukrovi-zustali-vam-vajecne-bilky-upecte-si-orehov/foto/584896/" target="_blank">http://zena.centrum.cz/recepty/fotogalerie...ov/foto/584896/</a></p><p></p><p></p><p>4 białka</p><p>120 g mąki pszennej</p><p>120 g cukru pudru</p><p>200 g orzechów (wszystko jedno jakich)</p><p></p><p>masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy</p><p></p><p>Białka z cukrem ubić a puszystą pianę. Orzechy lekko rozgnieść i dodać do białek, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać mąkę, wymieszać dokładnie, ale i delikatnie, żeby piana nie opadła. </p><p></p><p>Keksówkę wysmarować masłem, podsypać mąką. Wyłożyć do formy ciasto, powinno być dość sztywne. Wygładzić górę. Piec w piekarniku nagrzenym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. </p><p></p><p>Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut, żeby ostygło i odpoczęło. Wyląć z formy. Po kilku godzinach (albo najlepiej na drugi dzień) pokroić na cienkie plastry, rozłożyć je na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut. Jeśli udało się ukroić cieniutkie plasterki, wtedy lepiej by temperatura była niższa, ok 150 stopni. ułożyć na desce (musi być równa powierzchnia, bo mogą się odkształcić) . Gdy ostygną, można przełożyć do puszki/słoika/na talerz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kasiekes, post: 1489522, member: 32061"] Przepis ze strony [URL="http://zena.centrum.cz/recepty/fotogalerie/2013/12/03/cukrovi-zustali-vam-vajecne-bilky-upecte-si-orehov/foto/584896/"]http://zena.centrum.cz/recepty/fotogalerie...ov/foto/584896/[/URL] 4 białka 120 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g orzechów (wszystko jedno jakich) masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy Białka z cukrem ubić a puszystą pianę. Orzechy lekko rozgnieść i dodać do białek, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać mąkę, wymieszać dokładnie, ale i delikatnie, żeby piana nie opadła. Keksówkę wysmarować masłem, podsypać mąką. Wyłożyć do formy ciasto, powinno być dość sztywne. Wygładzić górę. Piec w piekarniku nagrzenym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut, żeby ostygło i odpoczęło. Wyląć z formy. Po kilku godzinach (albo najlepiej na drugi dzień) pokroić na cienkie plastry, rozłożyć je na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut. Jeśli udało się ukroić cieniutkie plasterki, wtedy lepiej by temperatura była niższa, ok 150 stopni. ułożyć na desce (musi być równa powierzchnia, bo mogą się odkształcić) . Gdy ostygną, można przełożyć do puszki/słoika/na talerz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Chipsy orzechowe
Top
Bottom