Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb 200 qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1733510" data-attributes="member: 692"><p>Chleb 200 qd</p><p></p><p>Pszenny na żytnim zakwasie, z dodatkiem kefiru ( lub maślanki lub zsiadłego mleka lub jogurtu)</p><p></p><p>Nazwałam go 200 , bo takie wygodne do zapamiętania proporcje są jego podstawą.</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>200 g żytniego zakwasu na mące razowej ( typ 2000) dokarmionego dzień wcześniej</p><p></p><p>200g kefiru</p><p></p><p>200g ciepłej wody</p><p></p><p>15 g soli</p><p></p><p>2 łyżki oleju</p><p></p><p>600 - 650 g mąki pszennej typ 650</p><p></p><p>opcjonalnie 2 g drożdży instant lub 6-7g świeżych drożdży</p><p></p><p>opcjonalnie ziarna: sezam, dynia, len, słonecznik itp</p><p></p><p></p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Do miski włożyć kolejno zakwas, kefir i ciepłą wodę ( ok. 30 stopni), wymieszać, dodać sól i olej, wkruszyć świeże drożdże ( drożdże instant wymieszać z mąką), wymieszać, dodać mąkę , wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 min wyrabiać ciasto ( ręcznie lub mikserem) i jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie można dodać mąki lub po łyżce ziaren, np. słonecznika lub lnu ( albo tego i tego). Wyrobione ciasto przykryć w misce i odstawić do rośnięcia. Na samym zakwasie trwa to dłużej, z pomocą drożdży wystarcza 1 – 1,5 h w temperaturze pokojowej. Ciasto wyjąć na blat, odgazować i uformować walec. Przełożyć do foremki ( natłuszczonej i obsypanej mąką) i odstawić do wyrośnięcia.</p><p></p><p>Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika w temp.230 C na 30 – 35 minut. Wyjąć na raszki i pozostawić do ostudzenia ( oczywiście popukać w dno dla sprawdzenia czy chleb jest dopieczony!).</p><p></p><p>Ja najchętniej piekę ten chleb w garnku rzymskim. Mam już dobrze wypalony, więc nie natłuszczam misy, wkładam od razu walec z ciasta ( albo wręcz wygarniam ciasto z miski do formy) i odstawiam do wyrośnięcia. Jednocześnie do pokrywy wlewam kubek wody, wstawiam dolną część do tej wody i w ten sposób namaczam obie części garnka.</p><p></p><p>Gdy ciasto urośnie wyjmuję część dolną, wylewam wodę z części górnej i zamykam całość. Wkładam do zimnego piekarnika i włączam grzanie: góra/dół 240 stopni , 50 minut.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]111044[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1733510, member: 692"] Chleb 200 qd Pszenny na żytnim zakwasie, z dodatkiem kefiru ( lub maślanki lub zsiadłego mleka lub jogurtu) Nazwałam go 200 , bo takie wygodne do zapamiętania proporcje są jego podstawą. Składniki: 200 g żytniego zakwasu na mące razowej ( typ 2000) dokarmionego dzień wcześniej 200g kefiru 200g ciepłej wody 15 g soli 2 łyżki oleju 600 - 650 g mąki pszennej typ 650 opcjonalnie 2 g drożdży instant lub 6-7g świeżych drożdży opcjonalnie ziarna: sezam, dynia, len, słonecznik itp Wykonanie: Do miski włożyć kolejno zakwas, kefir i ciepłą wodę ( ok. 30 stopni), wymieszać, dodać sól i olej, wkruszyć świeże drożdże ( drożdże instant wymieszać z mąką), wymieszać, dodać mąkę , wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 min wyrabiać ciasto ( ręcznie lub mikserem) i jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie można dodać mąki lub po łyżce ziaren, np. słonecznika lub lnu ( albo tego i tego). Wyrobione ciasto przykryć w misce i odstawić do rośnięcia. Na samym zakwasie trwa to dłużej, z pomocą drożdży wystarcza 1 – 1,5 h w temperaturze pokojowej. Ciasto wyjąć na blat, odgazować i uformować walec. Przełożyć do foremki ( natłuszczonej i obsypanej mąką) i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika w temp.230 C na 30 – 35 minut. Wyjąć na raszki i pozostawić do ostudzenia ( oczywiście popukać w dno dla sprawdzenia czy chleb jest dopieczony!). Ja najchętniej piekę ten chleb w garnku rzymskim. Mam już dobrze wypalony, więc nie natłuszczam misy, wkładam od razu walec z ciasta ( albo wręcz wygarniam ciasto z miski do formy) i odstawiam do wyrośnięcia. Jednocześnie do pokrywy wlewam kubek wody, wstawiam dolną część do tej wody i w ten sposób namaczam obie części garnka. Gdy ciasto urośnie wyjmuję część dolną, wylewam wodę z części górnej i zamykam całość. Wkładam do zimnego piekarnika i włączam grzanie: góra/dół 240 stopni , 50 minut. [ATTACH type="full" alt="chleb 200 qd.jpg"]111044[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb 200 qd
Top
Bottom