Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
chleb alzacki z ziarnem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 158967" data-attributes="member: 232"><p>jesli chodzi o maszyne, to ja mojej pomagam zawsze. make dorzucam partiami, a na samym koncu pomagam drewniana lyzka podsuwajac jej sucha make. sama by sobie nie dala rady.</p><p></p><p>Jesli chodzi o chleb codzienny to jest bardzo prosty, tylko pamietaj ze tam musisz miec 400g ciasta zakwaszonego. Tzn nie mozesz dac 400g zakwasu z lodowki, ale przygotuj swieze ciasto zakwaszone na jego bazie.</p><p>Czyli mniej wiecej co 8 godzin dodawaj po 100g maki ze 100g wody, aby uzyskac na jutro 400g. Ciasto jest gesciejsze niz zakwas, czyli dajesz mniej wody niz przy dokarmianiu zakwasu. </p><p>Jesli calosc bedzie jutro za sucha to mozesz te ilosc wody skorygowac, ale przy zakwaszaniu ilosci wody nie zwiekszaj. </p><p></p><p>To jest jeden z najprostszych chlebow, latwo wychodzi w maszynie. Moze sprobuj najpierw w maszynie. Jesli nie chcesz pomagac maszynie, dziel skladniki na pol i piecz mniejsze bochenki.</p><p>Trzymam kciuki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 158967, member: 232"] jesli chodzi o maszyne, to ja mojej pomagam zawsze. make dorzucam partiami, a na samym koncu pomagam drewniana lyzka podsuwajac jej sucha make. sama by sobie nie dala rady. Jesli chodzi o chleb codzienny to jest bardzo prosty, tylko pamietaj ze tam musisz miec 400g ciasta zakwaszonego. Tzn nie mozesz dac 400g zakwasu z lodowki, ale przygotuj swieze ciasto zakwaszone na jego bazie. Czyli mniej wiecej co 8 godzin dodawaj po 100g maki ze 100g wody, aby uzyskac na jutro 400g. Ciasto jest gesciejsze niz zakwas, czyli dajesz mniej wody niz przy dokarmianiu zakwasu. Jesli calosc bedzie jutro za sucha to mozesz te ilosc wody skorygowac, ale przy zakwaszaniu ilosci wody nie zwiekszaj. To jest jeden z najprostszych chlebow, latwo wychodzi w maszynie. Moze sprobuj najpierw w maszynie. Jesli nie chcesz pomagac maszynie, dziel skladniki na pol i piecz mniejsze bochenki. Trzymam kciuki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
chleb alzacki z ziarnem
Top
Bottom