Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb Amaretto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 981371" data-attributes="member: 592"><p>przepyszny</p><p></p><p>[ATTACH=full]52910[/ATTACH]</p><p><strong>Chleb Amaretto</strong></p><p>1 bochenek taki średni</p><p></p><p>90 g aktywnego zakwasu żytniego ( czyli najlepiej odświeżonego np. wieczorem i zostawionego do rana w temperaturze pokojowej)</p><p>150 g mąki żytniej razowej</p><p>250 g mąki pszennej (typ 550) –dałam chlebowa typ 650</p><p>10 g drożdży( można pominąć)</p><p>230 g wody</p><p>30 g Amaretto</p><p>9 g soli</p><p></p><p>W 50 g wody rozpuścić drożdże, a w reszcie wody zakwas. Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem soli w misce rękoma, robotem lub nawet maszynie do chlebak 4 minuty, dodać sól i wyrabiać jeszcze 6 minut. Konsystencja miękka ,ale nie lepiąca. Nakryć np. duża foliowa torebka i zostawić do rośnięcia .Zostawić do rośnięcia na ok. 60 minut w Polowie czasu dobrze jest raz ciasto złożyć.</p><p>Ukształtować z wyrośniętego ciasta okrągły bochenek i włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką wysypaną mąką- może być inne naczynie np. durszlak. Okryć i zostawić do rośnięcia na ok. 60 minut.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C, chleb przełożyć ostrożnie na rozgrzaną blachę w piekarniku ( ja delikatnie przełożyłam na płaska drewnianą deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia i razem z papierem ściągnęłam na blachę w piekarniku) A przed nacięłam , chociaż autorka tego nie robiła.</p><p>Piec 15 minut z parą( ja na początku kilka razy spryskałam ścianki piekarnika zraszaczem do kwiatków),wypuścić parę , zmniejszyć temperaturę do 210 i piec jeszcze 20minut( mojemu starczyło 15 minut)</p><p>Wystudzić na kratce przed krojeniem</p><p></p><p>Chleb jest bardzo łatwy w pracy i na dokładkę pyszny z delikatnym aromatem amaretto , bardzo polecam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 981371, member: 592"] przepyszny [ATTACH=full]52910[/ATTACH] [B]Chleb Amaretto[/B] 1 bochenek taki średni 90 g aktywnego zakwasu żytniego ( czyli najlepiej odświeżonego np. wieczorem i zostawionego do rana w temperaturze pokojowej) 150 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej (typ 550) –dałam chlebowa typ 650 10 g drożdży( można pominąć) 230 g wody 30 g Amaretto 9 g soli W 50 g wody rozpuścić drożdże, a w reszcie wody zakwas. Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem soli w misce rękoma, robotem lub nawet maszynie do chlebak 4 minuty, dodać sól i wyrabiać jeszcze 6 minut. Konsystencja miękka ,ale nie lepiąca. Nakryć np. duża foliowa torebka i zostawić do rośnięcia .Zostawić do rośnięcia na ok. 60 minut w Polowie czasu dobrze jest raz ciasto złożyć. Ukształtować z wyrośniętego ciasta okrągły bochenek i włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką wysypaną mąką- może być inne naczynie np. durszlak. Okryć i zostawić do rośnięcia na ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C, chleb przełożyć ostrożnie na rozgrzaną blachę w piekarniku ( ja delikatnie przełożyłam na płaska drewnianą deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia i razem z papierem ściągnęłam na blachę w piekarniku) A przed nacięłam , chociaż autorka tego nie robiła. Piec 15 minut z parą( ja na początku kilka razy spryskałam ścianki piekarnika zraszaczem do kwiatków),wypuścić parę , zmniejszyć temperaturę do 210 i piec jeszcze 20minut( mojemu starczyło 15 minut) Wystudzić na kratce przed krojeniem Chleb jest bardzo łatwy w pracy i na dokładkę pyszny z delikatnym aromatem amaretto , bardzo polecam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb Amaretto
Bottom