Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb bezglutenowy qd na zakwasie,
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1417619" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p>Polenta</p><p>25 g drobnej kaszki kukurydzianej</p><p>150 g wody</p><p>25 g masła lub oliwy</p><p></p><p>Ciasto</p><p>150 g zakwasu na ziemniaku i mące ryżowej</p><p>2 łyżeczki miodu</p><p>150 g mąki gryczanej</p><p>pół łyżeczki soli ( 2-3 g)</p><p>50 g wody w temperaturze ok. 36 stopni C</p><p>Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze 430 g.</p><p></p><p>[ATTACH=full]81565[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1.Do miski wlać miód i zakwas, wymieszać, odstawić.</p><p>2.Do garnka wlać wodę, postawić na ogniu, dodać sól i mieszając wsypać kaszę; gotować aż kasza będzie gęsta - mieszać cały czas! ( to trwa 3-5 min); zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i dalej mieszać.</p><p>3.Kiedy kasza przestygnie tak, ze włożony palec nie parzy – wsypać mąkę i dalej mieszać, mąka powinna połączyć się z kaszą i zebrać w kluski.</p><p>4.Dobrze ciepłą mieszaninę przełożyć do miski z zakwasem, dolać 50 g wody i wymieszać na niezbyt gęste ciasto.</p><p>5.Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.</p><p>6. Po 2 godzinach sprawdzić, zdejmując łyżką wierzchnią warstwę – powinno być widać dziurki powietrza.</p><p>7.Przelożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki ( ja użyłam mąki ryżowej grubej, równie dobrze można użyć drobnej kaszy kukurydzianej) .</p><p>8.Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu i pod przykryciem; powinno być wyraźnie widać przyrost, choć nie jest on wielki.</p><p>9. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C i piec 40 minut.</p><p>10. Kroić po 24 godzinach.</p><p></p><p>[ATTACH=full]81566[/ATTACH]</p><p></p><p>Inspirację czerpałam z bezglutenowych chlebów mirabbelki i <a href="http://mamajacooks.blogspot.com/2010/09/palenta-hleb.html" target="_blank">chorwackiego chleba z polentą</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1417619, member: 692"] [B]Składniki[/B] Polenta 25 g drobnej kaszki kukurydzianej 150 g wody 25 g masła lub oliwy Ciasto 150 g zakwasu na ziemniaku i mące ryżowej 2 łyżeczki miodu 150 g mąki gryczanej pół łyżeczki soli ( 2-3 g) 50 g wody w temperaturze ok. 36 stopni C Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze 430 g. [ATTACH=full]81565[/ATTACH] [B]Wykonanie:[/B] 1.Do miski wlać miód i zakwas, wymieszać, odstawić. 2.Do garnka wlać wodę, postawić na ogniu, dodać sól i mieszając wsypać kaszę; gotować aż kasza będzie gęsta - mieszać cały czas! ( to trwa 3-5 min); zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i dalej mieszać. 3.Kiedy kasza przestygnie tak, ze włożony palec nie parzy – wsypać mąkę i dalej mieszać, mąka powinna połączyć się z kaszą i zebrać w kluski. 4.Dobrze ciepłą mieszaninę przełożyć do miski z zakwasem, dolać 50 g wody i wymieszać na niezbyt gęste ciasto. 5.Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. 6. Po 2 godzinach sprawdzić, zdejmując łyżką wierzchnią warstwę – powinno być widać dziurki powietrza. 7.Przelożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki ( ja użyłam mąki ryżowej grubej, równie dobrze można użyć drobnej kaszy kukurydzianej) . 8.Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu i pod przykryciem; powinno być wyraźnie widać przyrost, choć nie jest on wielki. 9. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C i piec 40 minut. 10. Kroić po 24 godzinach. [ATTACH=full]81566[/ATTACH] Inspirację czerpałam z bezglutenowych chlebów mirabbelki i [URL="http://mamajacooks.blogspot.com/2010/09/palenta-hleb.html"]chorwackiego chleba z polentą[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb bezglutenowy qd na zakwasie,
Bottom