- Wrz 14, 2004
- 431
- 0
- 0
Po pierwsze bardzo dziękuję za umieszczenie osobnego działu dla tej diety
Dziś właśnie pierwszy raz upiekłam sobie chlebek bezglutenowy. Upiekłam go dlatego, że przez miesiąc muszę być na tej diecie.
W necie nie ma za wiele przepisów więc może tu się zrobi, oczywiście z czasem, mały zbiór gotowych przepisów.
Pewnie nie wielu z was wie, że gluten jest dodawany do wędlin, serów, muszę teraz zacząć uważnie czytać etykiety na tych produktach co kupuję
A teraz przepis na chlebek, pochodzi on z instrukcji wypiekacza do chleba firmy Philips, instrukcja jest dostępna w sieci więc chyba mogę podać i tu przepis bo nie jest go łatwo odszukać
Chleb bezglutenowy z ciasta chlebowego (Koncentrat ciasta chlebowego "Chleb bezglutenowy" - ZPC "Glutenex")
2 łyżki stołowe oleju
400 ml mleko (o zawartości tłuszczu 3,2%)
450 g Koncentrat ciasta chlebowego "Chleb bezglutenowy" (ZPC "Glutenex")
1 żółtko jaja kurzego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
Wszystko wymieszać, ciasto ma rzadka konsystencje, wlać do wysmarowanej olejem keksówki, zostawić na 20 min do wyrośnięcia, piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 45 min
Ten chleb to się kupuje w sklepach ze zdrową żywnością. Składniki ciasta są takie jak w instrukcji a reszta znaczy się sposób pieczenia to z opakowania na cieście chlebowym. Przepis tam tez był ale ten mi się bardziej podobał
Po upieczeniu chlebek wyglądem przypomina chleb mleczny, w smaku jest niezły ale nie wiem do czego przyrównać
Jak znowu coś zrobię albo znajdę to tu zamieszczę

Dziś właśnie pierwszy raz upiekłam sobie chlebek bezglutenowy. Upiekłam go dlatego, że przez miesiąc muszę być na tej diecie.
W necie nie ma za wiele przepisów więc może tu się zrobi, oczywiście z czasem, mały zbiór gotowych przepisów.
Pewnie nie wielu z was wie, że gluten jest dodawany do wędlin, serów, muszę teraz zacząć uważnie czytać etykiety na tych produktach co kupuję

A teraz przepis na chlebek, pochodzi on z instrukcji wypiekacza do chleba firmy Philips, instrukcja jest dostępna w sieci więc chyba mogę podać i tu przepis bo nie jest go łatwo odszukać

Chleb bezglutenowy z ciasta chlebowego (Koncentrat ciasta chlebowego "Chleb bezglutenowy" - ZPC "Glutenex")
2 łyżki stołowe oleju
400 ml mleko (o zawartości tłuszczu 3,2%)
450 g Koncentrat ciasta chlebowego "Chleb bezglutenowy" (ZPC "Glutenex")
1 żółtko jaja kurzego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
Wszystko wymieszać, ciasto ma rzadka konsystencje, wlać do wysmarowanej olejem keksówki, zostawić na 20 min do wyrośnięcia, piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 45 min
Ten chleb to się kupuje w sklepach ze zdrową żywnością. Składniki ciasta są takie jak w instrukcji a reszta znaczy się sposób pieczenia to z opakowania na cieście chlebowym. Przepis tam tez był ale ten mi się bardziej podobał

Po upieczeniu chlebek wyglądem przypomina chleb mleczny, w smaku jest niezły ale nie wiem do czego przyrównać

Jak znowu coś zrobię albo znajdę to tu zamieszczę