Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb biały na kamieniu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 2969" data-attributes="member: 15"><p>MzM posiada kamien do pieczenia chleba i to sa przepisy, ktore znajduja sie w opisie uzytkowania tego cudenka. Zapewne mozna tez piec chleby wg tych receptur na normalnej blasze, a wiec:</p><p></p><p><strong>CHLEB BIALY</strong> </p><p>2 bochenki po ok. 750g</p><p></p><p><u>Zaczyn</u>:</p><p>5g swiezych drozdzy </p><p>200ml wody</p><p>300g maki pszennej (typ 550)</p><p></p><p>Drozdze rozpuscic w letnej wodzie, dodac make i dokladnie wymieszac. Zostawic do wyrosniecia na noc.</p><p></p><p><u>Ciasto wlasciwe</u></p><p>700g maki pszennej (typ 550)</p><p>4 lyzeczki soli</p><p>4 lyzeczki cukru</p><p>3 lyzki oleju slonecznikowego lub ostowego</p><p>400ml letnej wody</p><p></p><p>Wszystkie skladniki dodac do zaczynu i zagniesc gladkie, elastyczne ciasto. </p><p>Zostawic do wyrosniecia na ok. 60-90 min.; ciasto powinno podwoic swoja objetosc.</p><p></p><p>Po drugim wyrosnieciu ciasto jeszcze raz energicznie zagniesc i podzielic na pol.</p><p>Uformowac 2 kule i zostawic je na 10min., zeby ciasto &#8222;odpoczelo&#8221;. </p><p>Nastepnie uksztaltowac 2 bochenki i naciac je w poprzek na glebokosc ok.1 cm.</p><p>Uformowane chlebki zostawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok. 20 min. </p><p></p><p>Krotko przed wlozeniem chlebow do piekarnika, spryskac je mocno woda.</p><p>Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba, wlozyc chleby i piec 30-35min.</p><p></p><p>Jesli komus sie spieszy, moze przygotowac ciasto bez zaczynu, tylko trzeba wtedy zwiekszyc ilosc drozdzy do 30g. Jednak, w tym wypadku chleb, bedzie krocej swiezy i nalezy go szybciej zjesc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 2969, member: 15"] MzM posiada kamien do pieczenia chleba i to sa przepisy, ktore znajduja sie w opisie uzytkowania tego cudenka. Zapewne mozna tez piec chleby wg tych receptur na normalnej blasze, a wiec: [B]CHLEB BIALY[/B] 2 bochenki po ok. 750g [U]Zaczyn[/U]: 5g swiezych drozdzy 200ml wody 300g maki pszennej (typ 550) Drozdze rozpuscic w letnej wodzie, dodac make i dokladnie wymieszac. Zostawic do wyrosniecia na noc. [U]Ciasto wlasciwe[/U] 700g maki pszennej (typ 550) 4 lyzeczki soli 4 lyzeczki cukru 3 lyzki oleju slonecznikowego lub ostowego 400ml letnej wody Wszystkie skladniki dodac do zaczynu i zagniesc gladkie, elastyczne ciasto. Zostawic do wyrosniecia na ok. 60-90 min.; ciasto powinno podwoic swoja objetosc. Po drugim wyrosnieciu ciasto jeszcze raz energicznie zagniesc i podzielic na pol. Uformowac 2 kule i zostawic je na 10min., zeby ciasto „odpoczelo”. Nastepnie uksztaltowac 2 bochenki i naciac je w poprzek na glebokosc ok.1 cm. Uformowane chlebki zostawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok. 20 min. Krotko przed wlozeniem chlebow do piekarnika, spryskac je mocno woda. Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba, wlozyc chleby i piec 30-35min. Jesli komus sie spieszy, moze przygotowac ciasto bez zaczynu, tylko trzeba wtedy zwiekszyc ilosc drozdzy do 30g. Jednak, w tym wypadku chleb, bedzie krocej swiezy i nalezy go szybciej zjesc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb biały na kamieniu
Top
Bottom