- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Chleb Darnicki na 1700 g ciasta,
źródło: http://crucide.livejournal.com
Zakwas:
80 g dojrzałego gęstego zakwasu żytniego ( hydracja 100%)
320 g maki żytniej 2000
220 g wody
Wymieszać, odstawić na 6 godzin w ok. 30 stopniach C ( albo na noc w temperaturze pokojowej)
Ciasto:
620 g zakwasu
400 g maki pszennej 650
260 g maki żytniej ( żurkowej lub 720, ja dałam żurkową pół na pół z białą)
450 g wody
15g soli
5 g świeżych drożdży rozprowadzonych łyżką wody ( opcjonalnie)
Wymieszać składniki , przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze ok. 30 stopni C. Powinno podwoić objętość z naddatkiem. Przełożyć do dwóch foremek, wyrównać wierzch mokrą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec z parą 45-50 minut. Przed włożeniem i przed wyjęciem spryskać wierzch chleba wodą.
źródło: http://crucide.livejournal.com

Zakwas:
80 g dojrzałego gęstego zakwasu żytniego ( hydracja 100%)
320 g maki żytniej 2000
220 g wody
Wymieszać, odstawić na 6 godzin w ok. 30 stopniach C ( albo na noc w temperaturze pokojowej)
Ciasto:
620 g zakwasu
400 g maki pszennej 650
260 g maki żytniej ( żurkowej lub 720, ja dałam żurkową pół na pół z białą)
450 g wody
15g soli
5 g świeżych drożdży rozprowadzonych łyżką wody ( opcjonalnie)
Wymieszać składniki , przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze ok. 30 stopni C. Powinno podwoić objętość z naddatkiem. Przełożyć do dwóch foremek, wyrównać wierzch mokrą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec z parą 45-50 minut. Przed włożeniem i przed wyjęciem spryskać wierzch chleba wodą.