Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb Darnicki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1088785" data-attributes="member: 692"><p>Chleb Darnicki na 1700 g ciasta, </p><p>źródło: <a href="http://crucide.livejournal.com" target="_blank">http://crucide.livejournal.com</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]60927[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Zakwas: </strong></p><p>80 g dojrzałego gęstego zakwasu żytniego ( hydracja 100%)</p><p>320 g maki żytniej 2000</p><p>220 g wody</p><p>Wymieszać, odstawić na 6 godzin w ok. 30 stopniach C ( albo na noc w temperaturze pokojowej)</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>620 g zakwasu</p><p>400 g maki pszennej 650</p><p>260 g maki żytniej ( żurkowej lub 720, ja dałam żurkową pół na pół z białą)</p><p>450 g wody</p><p>15g soli</p><p>5 g świeżych drożdży rozprowadzonych łyżką wody ( opcjonalnie)</p><p></p><p>Wymieszać składniki , przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze ok. 30 stopni C. Powinno podwoić objętość z naddatkiem. Przełożyć do dwóch foremek, wyrównać wierzch mokrą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min w temperaturze pokojowej.</p><p>Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec z parą 45-50 minut. Przed włożeniem i przed wyjęciem spryskać wierzch chleba wodą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1088785, member: 692"] Chleb Darnicki na 1700 g ciasta, źródło: [URL="http://crucide.livejournal.com"]http://crucide.livejournal.com[/URL] [ATTACH=full]60927[/ATTACH] [B]Zakwas: [/B] 80 g dojrzałego gęstego zakwasu żytniego ( hydracja 100%) 320 g maki żytniej 2000 220 g wody Wymieszać, odstawić na 6 godzin w ok. 30 stopniach C ( albo na noc w temperaturze pokojowej) [B]Ciasto:[/B] 620 g zakwasu 400 g maki pszennej 650 260 g maki żytniej ( żurkowej lub 720, ja dałam żurkową pół na pół z białą) 450 g wody 15g soli 5 g świeżych drożdży rozprowadzonych łyżką wody ( opcjonalnie) Wymieszać składniki , przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze ok. 30 stopni C. Powinno podwoić objętość z naddatkiem. Przełożyć do dwóch foremek, wyrównać wierzch mokrą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec z parą 45-50 minut. Przed włożeniem i przed wyjęciem spryskać wierzch chleba wodą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb Darnicki
Top
Bottom