Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb domowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 951172" data-attributes="member: 692"><p>Wypatrzylam na polce w markecie make pszenna chlebowa 750 - naladowalam caly koszyk. Dorzucilam jeszcze pare torebek zytniej 2000 tego samego prducenta.</p><p>W domu spostrzeglam, ze torebka zawiera tylko 900g maki i poczulam sie z lekka oszukana... za torebke placilam 2,76 i oczywisce bylam przekonana ze to kilogramowe opakowanie. Coz, trzeba bylo czytac...</p><p></p><p>Przy okazji przeczytalam przepis na chleb domowy ( przepisuje po swojemu) i oczywisce musialam zrobic:</p><p></p><p>300 g mąki pszennej typ 500</p><p>500 g maki pszennej typ 750</p><p>500 g maki zytniej typ 720 ( dalam 250 g typ i 250 g typ 2000)</p><p>100 g drozdzy swiezych lub 50 g drozdzy + zakwas ( ja dalam 40 g + 2 lyzki zakwasu)</p><p>2 lyzki stolowe soli</p><p>2 lyzki stolowe cukru</p><p>1000 g wody</p><p></p><p>Wszystkie skladniki wymieszac do uzyskania rownomiernej konsystencji ( wymieszalam ale nie wyrabialam),</p><p>ciasto pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu, ( wyjelam na stolnice, wyrobilam, ufromowalam bochenki) przelozyc do foremek. </p><p>Pozostawic do czasu az ciasto wyrosnie.</p><p>Wstawic do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( wstawilam do zimnego i nastawilam na 60 min)i piec 45-60 min.</p><p></p><p>[ATTACH=full]50230[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]50231[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]50232[/ATTACH]</p><p></p><p>Moje uwagi: </p><p>zdecydowanie za duzo czynnikow wzrostu !!! podchodzi bardzo bardzo szybko, a potem w foremce przyrasta dwukrotnie i omal nie ucieknie.</p><p></p><p>Na zdjeciach widac jak popekal mimo naklucia lub naciecia.</p><p>Gotowy chleb jest bardzo lekki, troche watowaty, zobaczymy jaki bedzie nazajutrz. Ja wole chleby bardziej scisle.</p><p>Pokusilam sie o zwazenie kesow ciasta przed wlozeniem do foremek - bylo 3 x po ok 800g. Gotowe bochenki waza po ok 700 g.</p><p>czyby po 100 g wyparowalo?</p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 951172, member: 692"] Wypatrzylam na polce w markecie make pszenna chlebowa 750 - naladowalam caly koszyk. Dorzucilam jeszcze pare torebek zytniej 2000 tego samego prducenta. W domu spostrzeglam, ze torebka zawiera tylko 900g maki i poczulam sie z lekka oszukana... za torebke placilam 2,76 i oczywisce bylam przekonana ze to kilogramowe opakowanie. Coz, trzeba bylo czytac... Przy okazji przeczytalam przepis na chleb domowy ( przepisuje po swojemu) i oczywisce musialam zrobic: 300 g mąki pszennej typ 500 500 g maki pszennej typ 750 500 g maki zytniej typ 720 ( dalam 250 g typ i 250 g typ 2000) 100 g drozdzy swiezych lub 50 g drozdzy + zakwas ( ja dalam 40 g + 2 lyzki zakwasu) 2 lyzki stolowe soli 2 lyzki stolowe cukru 1000 g wody Wszystkie skladniki wymieszac do uzyskania rownomiernej konsystencji ( wymieszalam ale nie wyrabialam), ciasto pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu, ( wyjelam na stolnice, wyrobilam, ufromowalam bochenki) przelozyc do foremek. Pozostawic do czasu az ciasto wyrosnie. Wstawic do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( wstawilam do zimnego i nastawilam na 60 min)i piec 45-60 min. [ATTACH=full]50230[/ATTACH] [ATTACH=full]50231[/ATTACH] [ATTACH=full]50232[/ATTACH] Moje uwagi: zdecydowanie za duzo czynnikow wzrostu !!! podchodzi bardzo bardzo szybko, a potem w foremce przyrasta dwukrotnie i omal nie ucieknie. Na zdjeciach widac jak popekal mimo naklucia lub naciecia. Gotowy chleb jest bardzo lekki, troche watowaty, zobaczymy jaki bedzie nazajutrz. Ja wole chleby bardziej scisle. Pokusilam sie o zwazenie kesow ciasta przed wlozeniem do foremek - bylo 3 x po ok 800g. Gotowe bochenki waza po ok 700 g. czyby po 100 g wyparowalo? qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb domowy
Bottom