- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Chleb dyniowy na zakwasie
Przepyszny, zaskakujacy chleb z dodatkiem dyni o urzekajacym smaku i kolorze.
Przepis znalazlam tutaj
310 g dyni ugotowanej na parze
2 lyzki oliwy z oliwek
60 g wody
340 g maki T55
1 lyzka zmielonych ziaren kolendry (lub wiecej...)
30 g drobnej semoliny
1,5 lyzeczki soli
20 g maki T160 (razowej)
160 g zakwasu
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
+ nasiona dyni
Przepis oryginalny :
Ugotowana na parze dynie rozetrzec widelcem i wymieszac z oliwa z oliwek. Nastepnie wlozyc wszystkie skladniki do maszyny i nastawic program na wyrabianie ciasta. Po ok. 10 minutach sprawdzic konsystencje : jesli ciasto jest zbyt lepkie, dodac maki. Po zakonczeniu programu zostawic ciasto jeszcze na 4 godz. w maszynie.
Nastepnie wylozyc ciasto na umaczony i wysypany nasionami dyni blat, uformowac kule i obtoczyc ja w nasionach. Wlozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej otrebami formy (lub wylozonej papierem - w przepisie oryginalnym) i pozostawic jeszcze na ok. poltorej godziny w letnim piekarniku.
Po wyrosnieciu, piec chleb 45 min w srednio nagrzanym piekarniku.
Moje modyfikacje :
Nie obtaczalam chleba w nasionach lecz dodalam ich do wyrabianego ciasta (mieszanka roznych nasion)
Dodalam tez odrobine drozdzy do ciasta.
W maszynie trzymalam go 2 i pol godz. po zakonczeniu programu, odgazowalam go, uformowalam kule, wlozylam do formy i rosl sobie w niej jeszcze ponad poltorej godziny
Chleb ma przepiekny, lekko pomaranczowy kolor (ladniejszy niz na zdjeciu) i jest naprawde niesamowicie pyszny ! Nastepnym razem wloze go do wiekszej foremki, gdyz 'uciekl' mi z tej i nie najpiekniej przez to wygladal
Polecam go Wam serdecznie !
Tak wygladal (w czasie przeszlym, gdyz znika niesamowicie szybko...
) w towarzystwie dzemu dyniowego :
Smacznego!
Przepyszny, zaskakujacy chleb z dodatkiem dyni o urzekajacym smaku i kolorze.
Przepis znalazlam tutaj
310 g dyni ugotowanej na parze
2 lyzki oliwy z oliwek
60 g wody
340 g maki T55
1 lyzka zmielonych ziaren kolendry (lub wiecej...)
30 g drobnej semoliny
1,5 lyzeczki soli
20 g maki T160 (razowej)
160 g zakwasu
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
+ nasiona dyni
Przepis oryginalny :
Ugotowana na parze dynie rozetrzec widelcem i wymieszac z oliwa z oliwek. Nastepnie wlozyc wszystkie skladniki do maszyny i nastawic program na wyrabianie ciasta. Po ok. 10 minutach sprawdzic konsystencje : jesli ciasto jest zbyt lepkie, dodac maki. Po zakonczeniu programu zostawic ciasto jeszcze na 4 godz. w maszynie.
Nastepnie wylozyc ciasto na umaczony i wysypany nasionami dyni blat, uformowac kule i obtoczyc ja w nasionach. Wlozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej otrebami formy (lub wylozonej papierem - w przepisie oryginalnym) i pozostawic jeszcze na ok. poltorej godziny w letnim piekarniku.
Po wyrosnieciu, piec chleb 45 min w srednio nagrzanym piekarniku.
Moje modyfikacje :
Nie obtaczalam chleba w nasionach lecz dodalam ich do wyrabianego ciasta (mieszanka roznych nasion)
Dodalam tez odrobine drozdzy do ciasta.
W maszynie trzymalam go 2 i pol godz. po zakonczeniu programu, odgazowalam go, uformowalam kule, wlozylam do formy i rosl sobie w niej jeszcze ponad poltorej godziny
Chleb ma przepiekny, lekko pomaranczowy kolor (ladniejszy niz na zdjeciu) i jest naprawde niesamowicie pyszny ! Nastepnym razem wloze go do wiekszej foremki, gdyz 'uciekl' mi z tej i nie najpiekniej przez to wygladal

Polecam go Wam serdecznie !
Tak wygladal (w czasie przeszlym, gdyz znika niesamowicie szybko...


Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: