Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
chleb estoński - Wiru
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 945682" data-attributes="member: 232"><p><strong>Chleb estoński – Wiru</strong></p><p></p><p><em><span style="font-size: 26px">inspiracja <strong>cruicide.kuking.net </strong>tłumaczenie oryginalu <strong>qd</strong></span></em></p><p></p><p>[ATTACH=full]49675[/ATTACH]</p><p></p><p>bardzo podobny do <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30302" target="_blank">ryskiego</a> z tą jednak różnicą, ze chleb ryski jest czysto radzieckim przepisem, odróżniającym się od tego co piekli na Łotwie, a Wiru bliższy jest temu co pieczono tradycyjnie w Estonii.</p><p>Różnice są takie: zamiana części wody na serwatkę i nieco inny podział maki. Te niewielkie zmiany dały zupełnie inny rezultat. </p><p></p><p>(Przerobilam go oczywiście po swojemu - M)</p><p></p><p><strong>Przygotowanie</strong></p><p>Uaktywnienie zakwasu - na 1 dzien przed wypiekiem</p><p>Zaparka i zaczyn - ok. 3 godziny</p><p>I. wyrastanie ciasta - 1,5 godziny</p><p>II.wyrastanie w formie - 40 minut</p><p></p><p><strong>Składniki na zaparkę 380g:</strong></p><p>100 g maki żytniej typ 720</p><p>20 g ciemnego słodu ( w oryginale był jasny*)</p><p>1 łyżeczka mielonego kminku</p><p>260 g wody</p><p></p><p>Zmieszać mąkę, słód i kminek, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i przetrzymać 2 godziny w temperaturze ok. 65 stopni; raz na pół godziny zamieszać. Dać zaparce ostygnąć do 30 stopni C przed przetworzeniem jej w zaczyn.</p><p></p><p><strong>Składniki na zaczyn 630g:</strong></p><p>50g serwatki (użyłam maślanki)</p><p>8g drożdży świeżych</p><p>380 g zaparki jw.</p><p>100 g maki pszennej 550</p><p>100 g aktywnego zakwasu żytniego</p><p></p><p>Odmierzyć serwatkę, wkruszyć drożdże i dać im odstać ok. 5 min. Kiedy drożdże ruszą, dodać zaparkę, mąkę i zakwas. Wymieszać, a następnie przykryć i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Uważać, żeby nie przerósł! Kiedy tylko podwoi objętość - dodać do ciasta.</p><p></p><p><strong>Ciasto ok. 1000g:</strong></p><p>630 g zaczynu jw</p><p>ok. 5g drożdży świeżych</p><p>300 g maki żytniej 720</p><p>70g - 100g maki pszennej jasnej </p><p>15g soli</p><p>25 g ciemnego miodu gryczanego </p><p></p><p>1. Wkruszyć drożdże do zaczynu i odstawić na około 5 minut. Kiedy drożdże ruszą dodać resztę składników i wymieszać. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo, tylko do dobrego połączenia w jednorodna masę.</p><p></p><p>2. Miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze ok. 30 C, ciasto powinno się podwoić.</p><p></p><p>3. Stolnicę posypać lekko mąką żytnią, wyłożyć ciasto i bez dodatkowego zagniatania uformować mokrymi rękoma walec, ułożyć w formie do wyrośnięcia na 30-40 minut.</p><p></p><p>4. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć bochenek lub delikatnie naciąć i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 stopni z parą przez 50 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika chleb spryskać wodą i zostawić na chwilę w piecyku.</p><p>------</p><p></p><p>* Jak już człowiek zdobędzie z trudem ciemny słód żytni i myśli, że osiągnął pełnię szczęścia - nagle okazuje się, że człowiekowi potrzebny jest słód jasny (M.)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 945682, member: 232"] [B]Chleb estoński – Wiru[/B] [I][SIZE=8]inspiracja [B]cruicide.kuking.net [/B]tłumaczenie oryginalu [B]qd[/B][/SIZE][/I] [ATTACH=full]49675[/ATTACH] bardzo podobny do [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30302"]ryskiego[/URL] z tą jednak różnicą, ze chleb ryski jest czysto radzieckim przepisem, odróżniającym się od tego co piekli na Łotwie, a Wiru bliższy jest temu co pieczono tradycyjnie w Estonii. Różnice są takie: zamiana części wody na serwatkę i nieco inny podział maki. Te niewielkie zmiany dały zupełnie inny rezultat. (Przerobilam go oczywiście po swojemu - M) [B]Przygotowanie[/B] Uaktywnienie zakwasu - na 1 dzien przed wypiekiem Zaparka i zaczyn - ok. 3 godziny I. wyrastanie ciasta - 1,5 godziny II.wyrastanie w formie - 40 minut [B]Składniki na zaparkę 380g:[/B] 100 g maki żytniej typ 720 20 g ciemnego słodu ( w oryginale był jasny*) 1 łyżeczka mielonego kminku 260 g wody Zmieszać mąkę, słód i kminek, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i przetrzymać 2 godziny w temperaturze ok. 65 stopni; raz na pół godziny zamieszać. Dać zaparce ostygnąć do 30 stopni C przed przetworzeniem jej w zaczyn. [B]Składniki na zaczyn 630g:[/B] 50g serwatki (użyłam maślanki) 8g drożdży świeżych 380 g zaparki jw. 100 g maki pszennej 550 100 g aktywnego zakwasu żytniego Odmierzyć serwatkę, wkruszyć drożdże i dać im odstać ok. 5 min. Kiedy drożdże ruszą, dodać zaparkę, mąkę i zakwas. Wymieszać, a następnie przykryć i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Uważać, żeby nie przerósł! Kiedy tylko podwoi objętość - dodać do ciasta. [B]Ciasto ok. 1000g:[/B] 630 g zaczynu jw ok. 5g drożdży świeżych 300 g maki żytniej 720 70g - 100g maki pszennej jasnej 15g soli 25 g ciemnego miodu gryczanego 1. Wkruszyć drożdże do zaczynu i odstawić na około 5 minut. Kiedy drożdże ruszą dodać resztę składników i wymieszać. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo, tylko do dobrego połączenia w jednorodna masę. 2. Miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze ok. 30 C, ciasto powinno się podwoić. 3. Stolnicę posypać lekko mąką żytnią, wyłożyć ciasto i bez dodatkowego zagniatania uformować mokrymi rękoma walec, ułożyć w formie do wyrośnięcia na 30-40 minut. 4. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć bochenek lub delikatnie naciąć i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 stopni z parą przez 50 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika chleb spryskać wodą i zostawić na chwilę w piecyku. ------ * Jak już człowiek zdobędzie z trudem ciemny słód żytni i myśli, że osiągnął pełnię szczęścia - nagle okazuje się, że człowiekowi potrzebny jest słód jasny (M.) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
chleb estoński - Wiru
Top
Bottom