Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Chleb gryczany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Alka" data-source="post: 33704" data-attributes="member: 50"><p>Chleb gryczany</p><p>1 łyżka żelatyny - dolać nieco zimnej, by napęczniała, na końcu trzeba ją rozpuścić wrzątku </p><p>1 łyżka sezamu </p><p>2 (ew2,5) łyżki siemienia lnianego - zalać wrzątkiem, niech się trochę rozpulchnia</p><p>1 szklanki (ok. 17 dag) maki gryczanej </p><p>1 szklanki (ok. 17 dag) maki "koncentrat ciasta niskobiałkowego MIX" f-my GLUTENEX </p><p>1 torebka drożdży suszonych (7g) </p><p>1 łyżeczka lekko wypukła soli</p><p>2 z górą łyżki mleka w proszku (pełnego) </p><p>3 -4 łyżki nasion słonecznika</p><p>Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dolewać wody (letniej, nie gorącej) mieszając, gdzieś po drodze wrzucić siemię i żelatynę, dbając o jej równe wmieszanie. Uzyskane ciasto ma mieć konsystencje kitowatą. Jeśli jest rzadkie, to można je nieco poprawić kleikiem ryżowym dla niemowląt. Ja mieszam w misce drewniana łyżką. Teraz do formy. Poczekać spokojnie, aż wyrośnie, ja najbardziej lubię od razu wstawić do pieca na 30 st., wtedy nie musze już po wyrośnięciu przenosić tego chleba, co czasem kończy się jego lekkim kłapnięciem. Po wyrośnięciu nastawić piekarnik z termoobiegiem na 170 o i piec 60-90 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Alka, post: 33704, member: 50"] Chleb gryczany 1 łyżka żelatyny - dolać nieco zimnej, by napęczniała, na końcu trzeba ją rozpuścić wrzątku 1 łyżka sezamu 2 (ew2,5) łyżki siemienia lnianego - zalać wrzątkiem, niech się trochę rozpulchnia 1 szklanki (ok. 17 dag) maki gryczanej 1 szklanki (ok. 17 dag) maki "koncentrat ciasta niskobiałkowego MIX" f-my GLUTENEX 1 torebka drożdży suszonych (7g) 1 łyżeczka lekko wypukła soli 2 z górą łyżki mleka w proszku (pełnego) 3 -4 łyżki nasion słonecznika Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dolewać wody (letniej, nie gorącej) mieszając, gdzieś po drodze wrzucić siemię i żelatynę, dbając o jej równe wmieszanie. Uzyskane ciasto ma mieć konsystencje kitowatą. Jeśli jest rzadkie, to można je nieco poprawić kleikiem ryżowym dla niemowląt. Ja mieszam w misce drewniana łyżką. Teraz do formy. Poczekać spokojnie, aż wyrośnie, ja najbardziej lubię od razu wstawić do pieca na 30 st., wtedy nie musze już po wyrośnięciu przenosić tego chleba, co czasem kończy się jego lekkim kłapnięciem. Po wyrośnięciu nastawić piekarnik z termoobiegiem na 170 o i piec 60-90 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Chleb gryczany
Top
Bottom