- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Chleb huculski
Oryginalny pezepis znajduje się tu: http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html, natomiast ja prezentuję moją modyfikację. Chleb ten jest przepyszny, z rodzaju tych prawdziwie "wiejskich" chlebów, których zapach potem jeszcze długo za nami chodzi
0,25 kg mąki pszennej typ 650
0,125 mąki pszennej razowej
0,125 mąki żytniej
2 dag drożdży
0,25 l (ok. 1 szkl) lekko podgrzanej maślanki, wymieszanej pół na pół z mlekiem
6 łyżkem zakwasu
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
1 łyżeczka kminku
cukier
cebula
W ciepłej ( nie gotowanej!) maślance z mlekiem rozpuścić drożdże , dodać szczyptę cukru i pół mąki pszennej, wymieszać, odstawić na 30 min. By drożdże zaczęły pracować.
Dodać resztę mąki,zakwas, sól, miód, kminek, dobrze wyrobić ciasto. W miarę potrzeby podsypać mąki, Az przestanie kleić się do rąk. Pozostawić na 15 min.
Wyrobić ponownie, uformować bochenek, pozostawić do wyrośnięcia na 30. min.
Piec 15 min w 200 st., następnie obniżyć temperaturę do 180 st i piec jeszcze 30 min. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskuję pieczywo wodą ( ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów), co zapobiega utworzeniu się twardej skórki.
Na jakieś 5 minut przed końcem pieczenia polać chleb zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą, wymieszaną z łyżeczką miodu, doprawioną 1/2; łyżeczki soli i 1/2; łyżeczki czarnego pieprzu.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Moja uwaga - po dodaniu miodu do cebuli powierzchnia chleba będzie lekko klejącą, ale smakowo bardzo się to opłaca. Jeśli mimo wszystko chcemy uniknąć klejenia, polewamy chleb samą cebula, bez dodatku miodu.
Bardzo polecam!

Oryginalny pezepis znajduje się tu: http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html, natomiast ja prezentuję moją modyfikację. Chleb ten jest przepyszny, z rodzaju tych prawdziwie "wiejskich" chlebów, których zapach potem jeszcze długo za nami chodzi

0,25 kg mąki pszennej typ 650
0,125 mąki pszennej razowej
0,125 mąki żytniej
2 dag drożdży
0,25 l (ok. 1 szkl) lekko podgrzanej maślanki, wymieszanej pół na pół z mlekiem
6 łyżkem zakwasu
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
1 łyżeczka kminku
cukier
cebula
W ciepłej ( nie gotowanej!) maślance z mlekiem rozpuścić drożdże , dodać szczyptę cukru i pół mąki pszennej, wymieszać, odstawić na 30 min. By drożdże zaczęły pracować.
Dodać resztę mąki,zakwas, sól, miód, kminek, dobrze wyrobić ciasto. W miarę potrzeby podsypać mąki, Az przestanie kleić się do rąk. Pozostawić na 15 min.
Wyrobić ponownie, uformować bochenek, pozostawić do wyrośnięcia na 30. min.
Piec 15 min w 200 st., następnie obniżyć temperaturę do 180 st i piec jeszcze 30 min. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskuję pieczywo wodą ( ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów), co zapobiega utworzeniu się twardej skórki.
Na jakieś 5 minut przed końcem pieczenia polać chleb zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą, wymieszaną z łyżeczką miodu, doprawioną 1/2; łyżeczki soli i 1/2; łyżeczki czarnego pieprzu.
Upieczony chleb studzimy na kratce.

Moja uwaga - po dodaniu miodu do cebuli powierzchnia chleba będzie lekko klejącą, ale smakowo bardzo się to opłaca. Jeśli mimo wszystko chcemy uniknąć klejenia, polewamy chleb samą cebula, bez dodatku miodu.
Bardzo polecam!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: