Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chleb irlandzki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 382484" data-attributes="member: 956"><p><strong>Chleb irlandzki</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]1968[/ATTACH]</p><p></p><p>750 g maki pszennej </p><p>1 łyżeczka soli </p><p>1 łyżeczka sody </p><p>1 łyżka proszku do pieczenia </p><p>60 g cukru </p><p>1 jajko </p><p>200 g rodzynek /namoczonych w ciepłej wodzie i odsączonych/ </p><p>500 ml maślanki lub kwaśnej smietany </p><p>50 g masła </p><p></p><p>Przesiać mąkę do miski, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, cukrem. Dodać jajko, </p><p>rodzynki, śmietanę, masło. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować </p><p>bochenek i naciąć na krzyż na górze. Rozgrzać piekarnik do 190 st, piec 35-45 </p><p>min aż się zrumieni. </p><p>Do rodzynek można dodać ok 40g posiekanych orzechów lub migdałów. </p><p>W Irlandii je się go często z masłem lub wędzonym łososiem. Podobno najlepszy </p><p>w dniu pieczenia, ale w następnym też niczego sobie. Z połowy składników </p><p>wychodzi spory bochenek. </p><p>Robiłam z połowy składników, z odrobiną mąki pszennej pełnej /bałam się żeby </p><p>nie był za bardzo ciastowy, nie jest/.</p><p></p><p>Przepis pochodzi ze strony: <a href="http://domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=10" target="_blank">http://domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=10</a></p><p>Wszystkie uwagi autorki, ja go jeszcze nie piekłam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 382484, member: 956"] [B]Chleb irlandzki[/B] [ATTACH=full]1968[/ATTACH] 750 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody 1 łyżka proszku do pieczenia 60 g cukru 1 jajko 200 g rodzynek /namoczonych w ciepłej wodzie i odsączonych/ 500 ml maślanki lub kwaśnej smietany 50 g masła Przesiać mąkę do miski, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, cukrem. Dodać jajko, rodzynki, śmietanę, masło. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować bochenek i naciąć na krzyż na górze. Rozgrzać piekarnik do 190 st, piec 35-45 min aż się zrumieni. Do rodzynek można dodać ok 40g posiekanych orzechów lub migdałów. W Irlandii je się go często z masłem lub wędzonym łososiem. Podobno najlepszy w dniu pieczenia, ale w następnym też niczego sobie. Z połowy składników wychodzi spory bochenek. Robiłam z połowy składników, z odrobiną mąki pszennej pełnej /bałam się żeby nie był za bardzo ciastowy, nie jest/. Przepis pochodzi ze strony: [URL="http://domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=10"]http://domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=10[/URL] Wszystkie uwagi autorki, ja go jeszcze nie piekłam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chleb irlandzki
Top
Bottom