Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb jak z Altamury
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1624322" data-attributes="member: 592"><p>Fajny chleb , teraz semolina to nie jakiś tam straszny wydatek , taki chleb na lato , przepis od<a href="http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2017/06/chleb-jak-z-altamury-czerwcowa-piekarnia.html" target="_blank"> Eli </a></p><p>[ATTACH=full]96369[/ATTACH]</p><p><strong>Chleb jak z Altamury</strong></p><p>na podstawie przepisu z książki D. Leadera &#8222;Local Breads&#8221;</p><p></p><p>200 g zakwasu z semoliny* lub pszennego lub żytniego</p><p>ok. 350 g letniej wody</p><p>500 g mąki semoliny</p><p>15 g soli morskiej</p><p></p><p>Wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać robotem na średnich obrotach ok. 10-12 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze 25 st. C powinno to zająć ok. 3-4 godziny.</p><p>Uformować bochenek, włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny.</p><p>Piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200-210 st. C przez 40-50 minut. Chleb powinien być dobrze rumiany. Kroić dopiero, gdy wystygnie. </p><p>Jeśli chcemy zrobić zakwas z semoliny:</p><p><strong></strong></p><p><strong>*Zakwas z semoliny:</strong></p><p>1. dzień:</p><p>57 g letniej wody</p><p>70 g semoliny</p><p>28 g jogurtu (najlepiej domowego)</p><p>Składniki wymieszać dokładnie, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.</p><p>2. dzień:</p><p>57 g letniej wody</p><p>70 g semoliny</p><p>Dodać wodę wymieszać, potem semolinę i wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.</p><p>3. dzień:</p><p>57 g letniej wody</p><p>70 g semoliny</p><p>Na tym etapie można już zaobserwować pewne zmiany: zakwas może leciutko się podnosić i bąbelkować. Ale może być i tak, że nic się nie dzieje. U mnie na tym etapie nic się jeszcze nie działo. Dodać wodę wymieszać, potem semolinę i wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.</p><p>4-10. dzień:</p><p>Czwartego dnia zakwas może już być gotowy, ale równie dobrze może dojrzewać nawet 10 dni. Mój był dobry ósmego dnia.</p><p>Cechy dojrzałego zakwasu:</p><p>– wyraźnie powiększa objętość, nawet dwukrotnie;</p><p>– w jego wnętrzu i na powierzchni pojawiają się liczne pęcherzyki powietrza;</p><p>– ma kwaśny zapach.</p><p>Jeśli zakwas nie wykazuje tych cech, powtarzamy czynności z dnia trzeciego. Aby go lepiej rozruszać, można dodać cieplejszej wody (ok. 40 st. C) i dopilnować, żeby cały czas był w ciepłym i zacisznym miejscu, bez przeciągów.</p><p></p><p>moje uwagi </p><p>-piekłam na gorącej blasze i trochę plaskaty , ale dziurki miał wzorcowe </p><p>-zakwas zrobiłam na moim seniorze pszennym , biorąc jedną łyżeczkę i codziennie 5 dni karmiąc mąka semoliną, codziennie dodawałam 2 łyżeczki mąki semoliny , 2 łyżeczki wody, a z poprzedniego zakwasu zabierałam 2łyżeczki do osobnego słoika ( z nadwyżki zakwasu wstępnego zrobiłam ciasto pierogowe na zakwasie). W wieczór poprzedzający pieczenie z zakwasu już z semolinowego , wody i semoliny przygotowałam potrzebne 200g </p><p>[ATTACH=full]96368[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1624322, member: 592"] Fajny chleb , teraz semolina to nie jakiś tam straszny wydatek , taki chleb na lato , przepis od[URL="http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2017/06/chleb-jak-z-altamury-czerwcowa-piekarnia.html"] Eli [/URL] [ATTACH=full]96369[/ATTACH] [B]Chleb jak z Altamury[/B] na podstawie przepisu z książki D. Leadera „Local Breads” 200 g zakwasu z semoliny* lub pszennego lub żytniego ok. 350 g letniej wody 500 g mąki semoliny 15 g soli morskiej Wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać robotem na średnich obrotach ok. 10-12 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze 25 st. C powinno to zająć ok. 3-4 godziny. Uformować bochenek, włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny. Piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200-210 st. C przez 40-50 minut. Chleb powinien być dobrze rumiany. Kroić dopiero, gdy wystygnie. Jeśli chcemy zrobić zakwas z semoliny: [B] *Zakwas z semoliny:[/B] 1. dzień: 57 g letniej wody 70 g semoliny 28 g jogurtu (najlepiej domowego) Składniki wymieszać dokładnie, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. 2. dzień: 57 g letniej wody 70 g semoliny Dodać wodę wymieszać, potem semolinę i wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. 3. dzień: 57 g letniej wody 70 g semoliny Na tym etapie można już zaobserwować pewne zmiany: zakwas może leciutko się podnosić i bąbelkować. Ale może być i tak, że nic się nie dzieje. U mnie na tym etapie nic się jeszcze nie działo. Dodać wodę wymieszać, potem semolinę i wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. 4-10. dzień: Czwartego dnia zakwas może już być gotowy, ale równie dobrze może dojrzewać nawet 10 dni. Mój był dobry ósmego dnia. Cechy dojrzałego zakwasu: – wyraźnie powiększa objętość, nawet dwukrotnie; – w jego wnętrzu i na powierzchni pojawiają się liczne pęcherzyki powietrza; – ma kwaśny zapach. Jeśli zakwas nie wykazuje tych cech, powtarzamy czynności z dnia trzeciego. Aby go lepiej rozruszać, można dodać cieplejszej wody (ok. 40 st. C) i dopilnować, żeby cały czas był w ciepłym i zacisznym miejscu, bez przeciągów. moje uwagi -piekłam na gorącej blasze i trochę plaskaty , ale dziurki miał wzorcowe -zakwas zrobiłam na moim seniorze pszennym , biorąc jedną łyżeczkę i codziennie 5 dni karmiąc mąka semoliną, codziennie dodawałam 2 łyżeczki mąki semoliny , 2 łyżeczki wody, a z poprzedniego zakwasu zabierałam 2łyżeczki do osobnego słoika ( z nadwyżki zakwasu wstępnego zrobiłam ciasto pierogowe na zakwasie). W wieczór poprzedzający pieczenie z zakwasu już z semolinowego , wody i semoliny przygotowałam potrzebne 200g [ATTACH=full]96368[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb jak z Altamury
Bottom