Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb jogurtowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neteczka" data-source="post: 1272557" data-attributes="member: 33425"><p>Chyba tu jeszcze nie ma przepisu na przepyszny chleb wypatrzony na blogu <strong><a href="http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/06/chleb-jogurtowy-na-zakwasie.html" target="_blank">Arabeski</a></strong> ,który stał się naszym ulubionym chlebem codziennym.Piekę go bardzo często i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 150 g aktywnego zakwasu(ja używam żytniego razowego)</p><p>- 7 g świeżych drożdży (używam suszonych - troszkę więcej niż 1/2 łyżeczki)</p><p>- 490 g mąki pszennej</p><p>- 10 g glutenu (jeśli nie używacie , to można po prostu dosypać 10 g mąki)</p><p>- 205 g wody</p><p>- 120 g jogurtu greckiego</p><p>- 11 g soli</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w 50 g wody , resztę wymieszać z zakwasem. Połączyć wszystkie składniki (oprócz soli) i mieszać mikserem na wolnych obrotach przez 4 minuty , dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 10 minut na średnich obrotach , aż ciasto będzie gładkie(ja wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba)Przełożyć do miski ,przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę , składając ciasto w połowie wyrastania , czyli po 30 minutach(czasami rośnie mi dłużej)</p><p>Uformować owalny bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.</p><p>Wyrośnięty bochenek wyjąć z koszyczka na łopatę,naciąć i wsunąć na rozgrzany kamień lub blachę do piekarnika nagrzanego do 240 st.C Piec 10 minut , następnie otworzyć drzwiczki piekarnika , żeby wypuścić parę , zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i piec jeszcze 15-20 minut.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]72149[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]72150[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neteczka, post: 1272557, member: 33425"] Chyba tu jeszcze nie ma przepisu na przepyszny chleb wypatrzony na blogu [B][URL="http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/06/chleb-jogurtowy-na-zakwasie.html"]Arabeski[/URL][/B] ,który stał się naszym ulubionym chlebem codziennym.Piekę go bardzo często i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Składniki: - 150 g aktywnego zakwasu(ja używam żytniego razowego) - 7 g świeżych drożdży (używam suszonych - troszkę więcej niż 1/2 łyżeczki) - 490 g mąki pszennej - 10 g glutenu (jeśli nie używacie , to można po prostu dosypać 10 g mąki) - 205 g wody - 120 g jogurtu greckiego - 11 g soli Drożdże rozpuścić w 50 g wody , resztę wymieszać z zakwasem. Połączyć wszystkie składniki (oprócz soli) i mieszać mikserem na wolnych obrotach przez 4 minuty , dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 10 minut na średnich obrotach , aż ciasto będzie gładkie(ja wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba)Przełożyć do miski ,przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę , składając ciasto w połowie wyrastania , czyli po 30 minutach(czasami rośnie mi dłużej) Uformować owalny bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania na 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Wyrośnięty bochenek wyjąć z koszyczka na łopatę,naciąć i wsunąć na rozgrzany kamień lub blachę do piekarnika nagrzanego do 240 st.C Piec 10 minut , następnie otworzyć drzwiczki piekarnika , żeby wypuścić parę , zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i piec jeszcze 15-20 minut. [ATTACH=full]72149[/ATTACH] [ATTACH=full]72150[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb jogurtowy
Bottom