Chleb kanapkowy

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,871
648
113
Wspaniale puszysty i idealny na 艣niadanie chleb kanapkowy wg przepisu od @lily.artisan
Chleb kanapkowy4_1.jpgChleb kanapkowy5_1.jpg
Chleb kanapkowy
@janetthesoprano @lily.artisan

饾悡饾悮饾惂饾悹饾悪饾悺饾惃饾惂饾悹
40g m膮ki chlebowej
200g mleka
Zmiesza膰 m膮k臋 z mlekiem I podgrzewa膰 do 65C.
Ostudzi膰 do temp. pokojowej (mo偶na przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej I trzyma膰 w lod贸wce pod przykryciem).

Ciasto 鈥夆夆
240g TangZhong
300g pozosta艂o艣ci zakwasu, z lod贸wki (zakwas nie powinien by膰 dokarmiony tylko taki z lod贸wki - spos贸b na wykorzystanie nadmiary zakwasu; je偶eli zakwas aktywny to pewnie mo偶na pomin膮膰 dro偶d偶e)
340g m膮ki chlebowej wysoko bia艂kowej (12%-13%) 鈥夆夆
100g m膮ki pszennej razowej
*mo偶na doda膰 440g m膮ki chlebowej
50g cukru (mo偶e by膰 trzcinowy) 鈥夆夆
50g mleka skondensowanego (doda艂em 20g mleka zwyk艂ego I 30g mleka w proszku)
10g soli 鈥夆夆
1 jajko + mleko = 140g razem 鈥夆夆
2g dro偶d偶y instant
50g mas艂a w temperaturze pokojowej

W misie miksera wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki za wyj膮tkiem mas艂a.
Wyrabia膰 na pierwszej pr臋dko艣ci przez oko艂o 5-8 minut do 艣redniego rozwini臋cia siatki glutenowej (zaczyna odkleja膰 si臋 od 艣cianek). Nast臋pnie cz臋艣ciami dodajemy mas艂o i wyrabiamy do mocnego wyrobienia siatki glutenowej kolejne 5 minut 鈥 test okna J
Prze艂o偶y膰 do naoliwionej miski i pozostawi膰 na oko艂o 1,5-2 godziny wyro艣ni臋cia (oko艂o 50% przyrostu).
Podzieli膰 na 6 cz臋艣ci i uformowa膰 w kulki i pozostawi膰 na 15-20 minut.
Nast臋pnie ka偶d膮 cz臋艣膰 rozwa艂kowa膰 na owal o d艂ugo艣ci oko艂o 30cm i szeroko艣ci 15 cm a nast臋pnie zwin膮膰 w rulon i u艂o偶y膰 w formie (filmik)
Przykry膰 foli膮 lub 艣ciereczka I pozostawi膰 do wyro艣ni臋cia 鈥 przyrost oko艂o 85%.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez oko艂o 40-45 minut (foremka na najni偶szym poziomie, mo偶e by膰 z termoobiegiem). Je偶eli zacznie si臋 za bardzo rumieni膰 przykry膰 foli膮 aluminiow膮.
Kroimy po dobrym ostudzeniu czyli najlepiej kolejnego dnia.