Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb kanapkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gucio" data-source="post: 1705040" data-attributes="member: 3601"><p>Wspaniale puszysty i idealny na śniadanie chleb kanapkowy wg przepisu od @<a href="https://www.instagram.com/lily.artisan/?hl=en" target="_blank"><strong>lily.artisan</strong></a></p><p><strong>[ATTACH]105042[/ATTACH][ATTACH]105043[/ATTACH]</strong></p><p><strong>Chleb kanapkowy</strong></p><p><strong>@janetthesoprano @<a href="https://www.instagram.com/lily.artisan/?hl=en" target="_blank"><strong>lily.artisan</strong></a></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>𝐓𝐚𝐧𝐠𝐙𝐡𝐨𝐧𝐠</strong></p><p><strong>40g mąki chlebowej</strong></p><p><strong>200g mleka</strong></p><p><strong>Zmieszać mąkę z mlekiem I podgrzewać do 65C.</strong></p><p><strong>Ostudzić do temp. pokojowej (można przygotować dzień wcześniej I trzymać w lodówce pod przykryciem).</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ciasto </strong></p><p><strong>240g TangZhong</strong></p><p><strong>300g pozostałości zakwasu, z lodówki (zakwas nie powinien być dokarmiony tylko taki z lodówki - sposób na wykorzystanie nadmiary zakwasu; jeżeli zakwas aktywny to pewnie można pominąć drożdże)</strong></p><p><strong>340g mąki chlebowej wysoko białkowej (12%-13%) </strong></p><p><strong>100g mąki pszennej razowej</strong></p><p><strong>*można dodać 440g mąki chlebowej</strong></p><p><strong>50g cukru (może być trzcinowy) </strong></p><p><strong>50g mleka skondensowanego (dodałem 20g mleka zwykłego I 30g mleka w proszku)</strong></p><p><strong>10g soli </strong></p><p><strong>1 jajko + mleko = 140g razem </strong></p><p><strong>2g drożdży instant</strong></p><p><strong>50g masła w temperaturze pokojowej</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>W misie miksera wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem masła.</strong></p><p><strong>Wyrabiać na pierwszej prędkości przez około 5-8 minut do średniego rozwinięcia siatki glutenowej (zaczyna odklejać się od ścianek). Następnie częściami dodajemy masło i wyrabiamy do mocnego wyrobienia siatki glutenowej kolejne 5 minut – test okna J</strong></p><p><strong>Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić na około 1,5-2 godziny wyrośnięcia (około 50% przyrostu).</strong></p><p><strong>Podzielić na 6 części i uformować w kulki i pozostawić na 15-20 minut.</strong></p><p><strong>Następnie każdą część rozwałkować na owal o długości około 30cm i szerokości 15 cm a następnie zwinąć w rulon i ułożyć w formie (<a href="https://www.youtube.com/watch?v=hIJMe148ErU&ab_channel=lily.artisan" target="_blank">filmik</a>)</strong></p><p><strong>Przykryć folią lub ściereczka I pozostawić do wyrośnięcia – przyrost około 85%.</strong></p><p><strong>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 40-45 minut (foremka na najniższym poziomie, może być z termoobiegiem). Jeżeli zacznie się za bardzo rumienić przykryć folią aluminiową.</strong></p><p><strong>Kroimy po dobrym ostudzeniu czyli najlepiej kolejnego dnia.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gucio, post: 1705040, member: 3601"] Wspaniale puszysty i idealny na śniadanie chleb kanapkowy wg przepisu od @[URL='https://www.instagram.com/lily.artisan/?hl=en'][B]lily.artisan[/B][/URL] [B][ATTACH]105042[/ATTACH][ATTACH]105043[/ATTACH] Chleb kanapkowy @janetthesoprano @[URL='https://www.instagram.com/lily.artisan/?hl=en'][B]lily.artisan[/B][/URL] 𝐓𝐚𝐧𝐠𝐙𝐡𝐨𝐧𝐠 40g mąki chlebowej 200g mleka Zmieszać mąkę z mlekiem I podgrzewać do 65C. Ostudzić do temp. pokojowej (można przygotować dzień wcześniej I trzymać w lodówce pod przykryciem). Ciasto 240g TangZhong 300g pozostałości zakwasu, z lodówki (zakwas nie powinien być dokarmiony tylko taki z lodówki - sposób na wykorzystanie nadmiary zakwasu; jeżeli zakwas aktywny to pewnie można pominąć drożdże) 340g mąki chlebowej wysoko białkowej (12%-13%) 100g mąki pszennej razowej *można dodać 440g mąki chlebowej 50g cukru (może być trzcinowy) 50g mleka skondensowanego (dodałem 20g mleka zwykłego I 30g mleka w proszku) 10g soli 1 jajko + mleko = 140g razem 2g drożdży instant 50g masła w temperaturze pokojowej W misie miksera wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem masła. Wyrabiać na pierwszej prędkości przez około 5-8 minut do średniego rozwinięcia siatki glutenowej (zaczyna odklejać się od ścianek). Następnie częściami dodajemy masło i wyrabiamy do mocnego wyrobienia siatki glutenowej kolejne 5 minut – test okna J Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić na około 1,5-2 godziny wyrośnięcia (około 50% przyrostu). Podzielić na 6 części i uformować w kulki i pozostawić na 15-20 minut. Następnie każdą część rozwałkować na owal o długości około 30cm i szerokości 15 cm a następnie zwinąć w rulon i ułożyć w formie ([URL='https://www.youtube.com/watch?v=hIJMe148ErU&ab_channel=lily.artisan']filmik[/URL]) Przykryć folią lub ściereczka I pozostawić do wyrośnięcia – przyrost około 85%. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 40-45 minut (foremka na najniższym poziomie, może być z termoobiegiem). Jeżeli zacznie się za bardzo rumienić przykryć folią aluminiową. Kroimy po dobrym ostudzeniu czyli najlepiej kolejnego dnia.[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb kanapkowy
Top
Bottom