Chleb Klary

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Przepis bardzo popularny na forum Protalowym Gazeta.pl

PRZEPIS:
Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden zamrażam/
4 szklanki otrąb owsianych
2 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka mąki/skrobii kukurydzianej
2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
8 jajek/białka należy ubić na pianę/
O,5l maslanki niskotłuszczowej
1 łyżka soli
1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/

Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku.
Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki
papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją- sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30
minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.


Moje uwagi- zredukowałam ilość składników o połowę a i tak wyszła mi wielka keksówka i 5 bułek. Chleb piekł się zdecydowanie dłużej niż 30 minut, około godziny chyba, ale skórka była chrupiąca. Chleb jest w środku mokry od twarogu, przypomina taki przaśny razowiec.
Zważywszy, ze na protalu można zjeść dwie kromki tego chleba dziennie, to trzeba go koniecznie zamrozić, bo psuje się po trzech dniach.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy