Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Chleb Klary
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="elianka" data-source="post: 1009922" data-attributes="member: 5122"><p>Przepis bardzo popularny na forum <a href="http://forum.gazeta.pl/forum/w,95274,110083045,110083045,Chleb_Klary_.html" target="_blank">Protalowym Gazeta.pl</a></p><p></p><p>PRZEPIS: </p><p>Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden zamrażam/ </p><p>4 szklanki otrąb owsianych </p><p>2 szklanki otrąb pszennych </p><p>1 szklanka mąki/skrobii kukurydzianej </p><p>2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/ </p><p>8 jajek/białka należy ubić na pianę/ </p><p>O,5l maslanki niskotłuszczowej </p><p>1 łyżka soli </p><p>1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki) </p><p>po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i </p><p>suszonych pomidorów z bazylią/kamis/ </p><p>1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/ </p><p></p><p>Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. </p><p>Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki </p><p>papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją- sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 </p><p>minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.</p><p></p><p></p><p><em>Moje uwagi- zredukowałam ilość składników o połowę a i tak wyszła mi wielka keksówka i 5 bułek. Chleb piekł się zdecydowanie dłużej niż 30 minut, około godziny chyba, ale skórka była chrupiąca. Chleb jest w środku mokry od twarogu, przypomina taki przaśny razowiec.</em></p><p> <em>Zważywszy, ze na protalu można zjeść dwie kromki tego chleba dziennie, to trzeba go koniecznie zamrozić, bo psuje się po trzech dniach. </em></p><p><em></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="elianka, post: 1009922, member: 5122"] Przepis bardzo popularny na forum [URL="http://forum.gazeta.pl/forum/w,95274,110083045,110083045,Chleb_Klary_.html"]Protalowym Gazeta.pl[/URL] PRZEPIS: Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden zamrażam/ 4 szklanki otrąb owsianych 2 szklanki otrąb pszennych 1 szklanka mąki/skrobii kukurydzianej 2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/ 8 jajek/białka należy ubić na pianę/ O,5l maslanki niskotłuszczowej 1 łyżka soli 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki) po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów z bazylią/kamis/ 1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/ Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją- sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut. [I]Moje uwagi- zredukowałam ilość składników o połowę a i tak wyszła mi wielka keksówka i 5 bułek. Chleb piekł się zdecydowanie dłużej niż 30 minut, około godziny chyba, ale skórka była chrupiąca. Chleb jest w środku mokry od twarogu, przypomina taki przaśny razowiec. Zważywszy, ze na protalu można zjeść dwie kromki tego chleba dziennie, to trzeba go koniecznie zamrozić, bo psuje się po trzech dniach. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Chleb Klary
Bottom