Namierzyłam w sieci przepis podany przez Mirabbelkę, a ponieważ mam strasznego alergika w domu to się za chlebek wzięłam.
Tu jest przepis:
Chleb kukurydziany
dla bezglutenowcow
zrodlo: www.der-Sauerteig.de
skladniki:
500g ciasta zakwaszonego z maki kurydzianej*
350 g maki kukurydzianej
200 ml mleka
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka soli
szczypta pieprzu Cayenne
*) ciasto zakwaszone mozemy wyhodowac bardzo latwo startujac z jednej lyzeczki pszennego zakwasu, 250g maki kurydzianej i 250ml wody. jesli ma byc to pieczywo bezglutenowe nalezy ten proces powtorzyc kilkakrotnie, zeby pozbyc sie maki pszennej.
Przygotowanie ciasta chlebowego
skladniki wymieszac i wyrabiac przez 5 minut. po 20 minutach odpoczynku jeszcze raz wyrobic ok 5 minut. Uformowac kule i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny lub wiecej.
Pieczenie:
piekarnik rozgrzac do 250 st C. Chleb zwilzyc lekko woda i wsunac do piekarnika. Piec w najwyzszej temperaturze ok 20 minut, nastepnie obnizyc do 180 st C na 20 minut.
Tu źródło http://www.domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=292
A tu mój wyrób.
Trochę przepis zmodyfikowany, np. dodałam cukru, bo pierwsza wersja była kwaśna i gorzka.
Poza tym rósł całą noc.
Jest na zakwasie kukurydzianym. Oczyszczałam go 3 razy, chyba starczy.

Tu jest przepis:
Chleb kukurydziany
dla bezglutenowcow
zrodlo: www.der-Sauerteig.de
skladniki:
500g ciasta zakwaszonego z maki kurydzianej*
350 g maki kukurydzianej
200 ml mleka
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka soli
szczypta pieprzu Cayenne
*) ciasto zakwaszone mozemy wyhodowac bardzo latwo startujac z jednej lyzeczki pszennego zakwasu, 250g maki kurydzianej i 250ml wody. jesli ma byc to pieczywo bezglutenowe nalezy ten proces powtorzyc kilkakrotnie, zeby pozbyc sie maki pszennej.
Przygotowanie ciasta chlebowego
skladniki wymieszac i wyrabiac przez 5 minut. po 20 minutach odpoczynku jeszcze raz wyrobic ok 5 minut. Uformowac kule i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny lub wiecej.
Pieczenie:
piekarnik rozgrzac do 250 st C. Chleb zwilzyc lekko woda i wsunac do piekarnika. Piec w najwyzszej temperaturze ok 20 minut, nastepnie obnizyc do 180 st C na 20 minut.
Tu źródło http://www.domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=292
A tu mój wyrób.
Trochę przepis zmodyfikowany, np. dodałam cukru, bo pierwsza wersja była kwaśna i gorzka.
Poza tym rósł całą noc.
Jest na zakwasie kukurydzianym. Oczyszczałam go 3 razy, chyba starczy.