Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chleb kukurydziany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 544758" data-attributes="member: 4167"><p>[quote name='mayus007' date='22 Jul 2007, 23:16 ' post='544755']</p><p>Ja uwielbiam mąkę kukurydzianą, ale ten chleb nie smakuje tak jak kaszka czy bułeczki, ma jeszcze dodatek jajek i maslanki, przez to jest dość charakterystyczny. </p><p></p><p>No właśnie do tego dążyłam, że wyroby z mąki kukurydzianej są konkretne w smaku. Inne, niż te z mąki pszennej. Jednak mąkę kukurydzianą wyczuwa się także w pieczywie. Ja bardzo lubię takie wypieki i często właśnie mąkę pszenna zastępuję mąką kukurydzianą. Cenię ją również za to, że nie robią się z niej grudy i kluchy. Można wymieszać ciasto łyżką czy widelcem i nie trzeba miksera. Spulchnia np.omlet i powoduje, że szybciej się smaży i nie robi typowego kluchowatego zakalca. W babce czy biszkopcie powoduje sypkość. Naprawdę jest OK, ale część ludzi musi sie dopiero uczyć tego smaku. Ja często używam też kukurydzianej skrobi [tzw. Maizena czeska].</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 544758, member: 4167"] [quote name='mayus007' date='22 Jul 2007, 23:16 ' post='544755'] Ja uwielbiam mąkę kukurydzianą, ale ten chleb nie smakuje tak jak kaszka czy bułeczki, ma jeszcze dodatek jajek i maslanki, przez to jest dość charakterystyczny. No właśnie do tego dążyłam, że wyroby z mąki kukurydzianej są konkretne w smaku. Inne, niż te z mąki pszennej. Jednak mąkę kukurydzianą wyczuwa się także w pieczywie. Ja bardzo lubię takie wypieki i często właśnie mąkę pszenna zastępuję mąką kukurydzianą. Cenię ją również za to, że nie robią się z niej grudy i kluchy. Można wymieszać ciasto łyżką czy widelcem i nie trzeba miksera. Spulchnia np.omlet i powoduje, że szybciej się smaży i nie robi typowego kluchowatego zakalca. W babce czy biszkopcie powoduje sypkość. Naprawdę jest OK, ale część ludzi musi sie dopiero uczyć tego smaku. Ja często używam też kukurydzianej skrobi [tzw. Maizena czeska]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chleb kukurydziany
Top
Bottom