Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb kulikowski wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1563996" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki:</strong></p><p>50 g maki żytniej typ 720</p><p>500 g maki pszennej typ 650 lub 750 ( chlebowa) + ok. 50 g do formowania</p><p>400 - 450 g wody ( w tym 50 g do rozprowadzenia drożdży)</p><p>40 g zakwasu ( używam żytniego zakwasu na mące żurkowej – 1450)</p><p>10 g drożdży świeżych</p><p>10 g soli ( 1 łyżeczka z górką)</p><p>10 g cukru ( 2 płaskie łyżeczki)</p><p> 4 g czarnuszki ( opcjonalnie - 2 płaskie łyżeczki)</p><p>10 g oleju ( 1 łyżka stołowa)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1. 10 g świeżych drożdży rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru i rozpuścić w 50 g wody, ew. posypać 1 łyżką mąki i odstawić do spienienia ( można użyć drożdży instant , 2 łyżeczki wsypać bezpośrednio do mąki)</p><p>2. 50 g maki żytniej wsypać do miski i zalać 400 ml wrzącej wody; wymieszać najlepiej trzepaczką w kształcie rózgi ( grudki i tak będą widoczne, ale nic nie szkodzi); odstawić do przestygnięcia pod przykryciem</p><p>3. do przestygniętej ( ale jeszcze cieplej)zaparzonej mąki dodać resztę składników i wyrobić dosyć luźne ciasto, jeśli wyda się wam zbyt luźne – dosypać łyżkę mąki ( albo i dwie )</p><p>4. ciasto w misce przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 - 60 minut</p><p>5. wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany dość obficie mąką, rozciągnąć i odgazować; podzielić na 4 części i uformować 4 bułki; uwaga! ciasto jest dość mocno lepiące się</p><p></p><p>[ATTACH=full]91856[/ATTACH]</p><p></p><p>6. na desce lub blaszce z piekarnika położyć papier do pieczenia, na papierze ułożyć uformowane bułki sklejając po dwie ( jednym bokiem), przykryć i odstawić do rośnięcia na 30 - 60 minut ( pilnować, żeby nie przerosło!)</p><p></p><p>[ATTACH=full]91857[/ATTACH]</p><p></p><p>7.nagrzać piekarnik do 250 stopni z kamieniem lub blachą wewnątrz.</p><p>8. wyrośnięte ciasto przełożyć wraz z papierem na kamień/ blachę i obniżyć temperaturę do 230 stopni piec 15 minut, spryskać wodą, a potem kolejne 15 w 200 stopniach C. Chleb powinien być jasny. Po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą i studzić na kratce.</p><p></p><p> [ATTACH=full]91858[/ATTACH]</p><p></p><p>Uwagi: można zamiast czarnuszki dodać cale ziarna kminku. Można również posypać chleb na wierzchu czarnuszką.</p><p></p><p><em>Długo woziłam się z tym chlebem. Po pewnym czasie doszłam do wniosku, że w znalezionym przepisie zwyczajnie jest błąd, komuś się pomieszały gramy i dekagramy i w końcu zrobiłam własną wersję. Uprzedzam, że gęstość ciasta jest lekko nieprzewidywalna. Z tych samych proporcji raz wychodzi chleb bardzo lekki, innym razem zdecydowanie cięższy. Załączam zdjęcia jednego i drugiego efektu. Robiłam z kminkiem, czarnuszką i bez niczego. Smaczny jest w każdej wersji</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]91859[/ATTACH] tutaj gęsty, cięższy miękisz</p><p></p><p>[ATTACH=full]91860[/ATTACH] tu lżejszy, bez dodatków</p><p></p><p>[ATTACH=full]91861[/ATTACH] a tu z czarnuszką w środku, z tych lżejszych</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1563996, member: 692"] [B]Składniki:[/B] 50 g maki żytniej typ 720 500 g maki pszennej typ 650 lub 750 ( chlebowa) + ok. 50 g do formowania 400 - 450 g wody ( w tym 50 g do rozprowadzenia drożdży) 40 g zakwasu ( używam żytniego zakwasu na mące żurkowej – 1450) 10 g drożdży świeżych 10 g soli ( 1 łyżeczka z górką) 10 g cukru ( 2 płaskie łyżeczki) 4 g czarnuszki ( opcjonalnie - 2 płaskie łyżeczki) 10 g oleju ( 1 łyżka stołowa) [B]Wykonanie:[/B] 1. 10 g świeżych drożdży rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru i rozpuścić w 50 g wody, ew. posypać 1 łyżką mąki i odstawić do spienienia ( można użyć drożdży instant , 2 łyżeczki wsypać bezpośrednio do mąki) 2. 50 g maki żytniej wsypać do miski i zalać 400 ml wrzącej wody; wymieszać najlepiej trzepaczką w kształcie rózgi ( grudki i tak będą widoczne, ale nic nie szkodzi); odstawić do przestygnięcia pod przykryciem 3. do przestygniętej ( ale jeszcze cieplej)zaparzonej mąki dodać resztę składników i wyrobić dosyć luźne ciasto, jeśli wyda się wam zbyt luźne – dosypać łyżkę mąki ( albo i dwie ) 4. ciasto w misce przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 - 60 minut 5. wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany dość obficie mąką, rozciągnąć i odgazować; podzielić na 4 części i uformować 4 bułki; uwaga! ciasto jest dość mocno lepiące się [ATTACH=full]91856[/ATTACH] 6. na desce lub blaszce z piekarnika położyć papier do pieczenia, na papierze ułożyć uformowane bułki sklejając po dwie ( jednym bokiem), przykryć i odstawić do rośnięcia na 30 - 60 minut ( pilnować, żeby nie przerosło!) [ATTACH=full]91857[/ATTACH] 7.nagrzać piekarnik do 250 stopni z kamieniem lub blachą wewnątrz. 8. wyrośnięte ciasto przełożyć wraz z papierem na kamień/ blachę i obniżyć temperaturę do 230 stopni piec 15 minut, spryskać wodą, a potem kolejne 15 w 200 stopniach C. Chleb powinien być jasny. Po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą i studzić na kratce. [ATTACH=full]91858[/ATTACH] Uwagi: można zamiast czarnuszki dodać cale ziarna kminku. Można również posypać chleb na wierzchu czarnuszką. [I]Długo woziłam się z tym chlebem. Po pewnym czasie doszłam do wniosku, że w znalezionym przepisie zwyczajnie jest błąd, komuś się pomieszały gramy i dekagramy i w końcu zrobiłam własną wersję. Uprzedzam, że gęstość ciasta jest lekko nieprzewidywalna. Z tych samych proporcji raz wychodzi chleb bardzo lekki, innym razem zdecydowanie cięższy. Załączam zdjęcia jednego i drugiego efektu. Robiłam z kminkiem, czarnuszką i bez niczego. Smaczny jest w każdej wersji[/I] [ATTACH=full]91859[/ATTACH] tutaj gęsty, cięższy miękisz [ATTACH=full]91860[/ATTACH] tu lżejszy, bez dodatków [ATTACH=full]91861[/ATTACH] a tu z czarnuszką w środku, z tych lżejszych [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb kulikowski wersja qd
Top
Bottom