- Lut 16, 2008
- 8,770
- 1,576
- 113
Trzy razy piekłam chleb z załączonego przez sprzedawcę mąki i zakwasu przepisu. Za każdym razem wyszedł znakomity.
Wchodzi na stałe do moich wypieków.
Przepis prosty, mało wyrabiania, robię to łyżką drewnianą bo ciasto lepkie.
Skład:
300 g zakwasu żytniego,
370 g mąki żytniej typ 720 (Łowicka),
200 g pszennej 750 (Łowicka),
430 ml wody przegotowanej letniej,
10 g soli.
Wszystko mieszamy do połączenia składników, ciasta z mąką żytnią nie wyrabiamy długo. Przekładamy do foremki 35x11x7,5 . Ciasto powinno zajmować mniej więcej połowę jej pojemności. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej (moje wyrastało około dwóch godzin). Po wyrośnięciu spryskujemy wodą.
Należy piec w piekarniku 50 minut w temperaturze 2000C. Grzanie góra -dół.
Tak wygląda:
Ten był upieczony jako pierwszy, z dodatkiem siemienia lnianego (30 g siemienia namoczone ok. 10 godzin w ok. 100 ml letniej wody. U mnie stało przez noc).
Znalazłam ostatnią, już czerstwą kromkę:

Wchodzi na stałe do moich wypieków.
Przepis prosty, mało wyrabiania, robię to łyżką drewnianą bo ciasto lepkie.
Skład:
300 g zakwasu żytniego,
370 g mąki żytniej typ 720 (Łowicka),
200 g pszennej 750 (Łowicka),
430 ml wody przegotowanej letniej,
10 g soli.
Wszystko mieszamy do połączenia składników, ciasta z mąką żytnią nie wyrabiamy długo. Przekładamy do foremki 35x11x7,5 . Ciasto powinno zajmować mniej więcej połowę jej pojemności. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej (moje wyrastało około dwóch godzin). Po wyrośnięciu spryskujemy wodą.
Należy piec w piekarniku 50 minut w temperaturze 2000C. Grzanie góra -dół.
Tak wygląda:

Ten był upieczony jako pierwszy, z dodatkiem siemienia lnianego (30 g siemienia namoczone ok. 10 godzin w ok. 100 ml letniej wody. U mnie stało przez noc).
Znalazłam ostatnią, już czerstwą kromkę:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: