Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb Łowicki mieszany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="h-elen" data-source="post: 1684595" data-attributes="member: 7687"><p>Trzy razy piekłam chleb z załączonego przez sprzedawcę mąki i zakwasu przepisu. Za każdym razem wyszedł znakomity. </p><p>Wchodzi na stałe do moich wypieków.</p><p>Przepis prosty, mało wyrabiania, robię to łyżką drewnianą bo ciasto lepkie.</p><p></p><p>Skład:</p><p>300 g zakwasu żytniego,</p><p>370 g mąki żytniej typ 720 (Łowicka),</p><p>200 g pszennej 750 (Łowicka),</p><p>430 ml wody przegotowanej letniej,</p><p>10 g soli.</p><p></p><p>Wszystko mieszamy do połączenia składników, ciasta z mąką żytnią nie wyrabiamy długo. Przekładamy do foremki 35x11x7,5 . Ciasto powinno zajmować mniej więcej połowę jej pojemności. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej (moje wyrastało około dwóch godzin). Po wyrośnięciu spryskujemy wodą. </p><p>Należy piec w piekarniku 50 minut w temperaturze 2000C. Grzanie góra -dół.</p><p></p><p>Tak wygląda:</p><p>[ATTACH=full]100995[/ATTACH]</p><p>Ten był upieczony jako pierwszy, z dodatkiem siemienia lnianego (30 g siemienia namoczone ok. 10 godzin w ok. 100 ml letniej wody. U mnie stało przez noc). </p><p>Znalazłam ostatnią, już czerstwą kromkę:</p><p>[ATTACH=full]100996[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="h-elen, post: 1684595, member: 7687"] Trzy razy piekłam chleb z załączonego przez sprzedawcę mąki i zakwasu przepisu. Za każdym razem wyszedł znakomity. Wchodzi na stałe do moich wypieków. Przepis prosty, mało wyrabiania, robię to łyżką drewnianą bo ciasto lepkie. Skład: 300 g zakwasu żytniego, 370 g mąki żytniej typ 720 (Łowicka), 200 g pszennej 750 (Łowicka), 430 ml wody przegotowanej letniej, 10 g soli. Wszystko mieszamy do połączenia składników, ciasta z mąką żytnią nie wyrabiamy długo. Przekładamy do foremki 35x11x7,5 . Ciasto powinno zajmować mniej więcej połowę jej pojemności. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej (moje wyrastało około dwóch godzin). Po wyrośnięciu spryskujemy wodą. Należy piec w piekarniku 50 minut w temperaturze 2000C. Grzanie góra -dół. Tak wygląda: [ATTACH=full]100995[/ATTACH] Ten był upieczony jako pierwszy, z dodatkiem siemienia lnianego (30 g siemienia namoczone ok. 10 godzin w ok. 100 ml letniej wody. U mnie stało przez noc). Znalazłam ostatnią, już czerstwą kromkę: [ATTACH=full]100996[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb Łowicki mieszany
Bottom