Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb mieszany- bardzo smaczny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Al_inka" data-source="post: 8840" data-attributes="member: 25"><p>Jotha dodaj więc tylko 3/4 szklanki zakwasu, 3/4 szklanki wody, mąki żytniej- 200 g, a pszennej 300 g, pół lżeczki drożdży reszta bez zmian. W mojej maszynie najpierw jest proces podgrzewania składników, dopiero potem zaczyna mieszać. Zaglądam wtedy czy zbiera mąkę ze ścianek blaszki, odgarniam drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję trochę mąki pszennej, tak żeby nie rozlewało się i raczej było elastycznym wałeczkim biegającym po mieszaczach. Jakiej firmy jest twoja maszyna?</p><p>Kiedyś zapomniałam dodać drożdży, dałam tylko zakwas. Chleb urósł ale za mało, był wilgotny, ciężki i zbity. Drożdże trzeba dodać choć trochę, w wielu przepisach zmniejszam ich ilość bo według mnie jest ich ciut za dużo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Al_inka, post: 8840, member: 25"] Jotha dodaj więc tylko 3/4 szklanki zakwasu, 3/4 szklanki wody, mąki żytniej- 200 g, a pszennej 300 g, pół lżeczki drożdży reszta bez zmian. W mojej maszynie najpierw jest proces podgrzewania składników, dopiero potem zaczyna mieszać. Zaglądam wtedy czy zbiera mąkę ze ścianek blaszki, odgarniam drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję trochę mąki pszennej, tak żeby nie rozlewało się i raczej było elastycznym wałeczkim biegającym po mieszaczach. Jakiej firmy jest twoja maszyna? Kiedyś zapomniałam dodać drożdży, dałam tylko zakwas. Chleb urósł ale za mało, był wilgotny, ciężki i zbity. Drożdże trzeba dodać choć trochę, w wielu przepisach zmniejszam ich ilość bo według mnie jest ich ciut za dużo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb mieszany- bardzo smaczny
Top
Bottom