Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb Morski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gucio" data-source="post: 1364714" data-attributes="member: 3601"><p>Chleb Morski - 100% żytni, deserowy i bardzo aromatyczny. Wielbiciele łączenia przeciwstawnych smaków i aromatów powinni być zachwyceni.</p><p></p><p> Źródło: <a href="http://registrr.livejournal.com/28000.html" target="_blank"><span style="color: #0000ff">http://registrr.livejournal.com/28000.html</span></a> </p><p></p><p> Przepis na ten chleb powstał w 1939 r.</p><p></p><p> Chlebek wyrabia się w IV etapach (u mnie w 3 mniej o pierwszy).</p><p></p><p> W przepisie używane są dwa typy mąki żytniej, którym najbardziej odpowiadają nasze typy 1400 (sitkowa) i 720 (żurkowa). Tym razem nie miałem mąki 1400 i użyłem 50/50 720 i 2000. </p><p></p><p> I Starter:</p><p> 10 g- zakwasu z mąki żytniej 1400, 100% hydracji,</p><p>23 g- wody;</p><p> 37 g- mąki żytniej 1400.</p><p> Wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin w temp. pokojowej.</p><p></p><p> (Ja użyłem 140 g zakwasu 3-fazowego ze względu na rezygnację z drożdży i nie czekałem 8-10 godzin)</p><p></p><p> II Zaparka: </p><p> 105 g - mąki żytniej 1400;</p><p>280 g - mleka prawie wrzącego.</p><p> Gorącym mlekiem zalać mąkę i energicznie wymieszać do uzyskania jednorodnej i lekko lśniącej masy. </p><p>Można też podgrzewać, cały czas mieszając do uzyskania temp. 63-65C.</p><p></p><p> Pozostawić na 1.5-2 godziny w temp. 63-65C (pozostawiłem w przykrytym garnku).</p><p></p><p>III Zaczyn </p><p> 385 g - zaparki (całość);</p><p> 70 g - startera (u mnie 140 g);</p><p> 175 g - mąki 1400;</p><p> 70 g - mleka;</p><p> 1 g - drożdży instant (nie dawałem).</p><p> Mleko połączyć ze starterem, dodać mąkę i całość dobrze wymieszać i pozostawić w temp, 28C na około 2-3 godziny (u mnie do podwojenia objętości). </p><p></p><p> IV Ciasto </p><p>700 g- zaczynu (całość);</p><p> 350 g - mąki żytniej 720</p><p> 28 g - mąki żytniej 1400;</p><p> 8 g - soli;</p><p> 18 g - cukru;</p><p> 18 g - cukru karmelizowanego (dałem muscovado) ;</p><p> 5 mg - aromatu pomarańczowego (dałem otartą skórkę z 1 pomarańczy i dodatkowo 3 łyżki <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1079" target="_blank">Nalewki Bożonarodzeniowej</a> );</p><p> 70-105 g - woda w zależności od konsystencji (u mnie około 90g);</p><p></p><p>(dodatkowo dodałem garść rodzynek - w Źródle jest też wersja z rodzynkami).</p><p></p><p> W 70 g wody (wodę należy później dodawać stopniowo) rozpuścić sól i cały cukier. Połączyć ze starterem i skórką pomarańczową. Dodać mąki i dobrze wymieszać ale nie za długo (mamy do czynienia z mąką żytnią). Teraz ewentualnie dodawać wodę do uzyskania konsystencji średnio zwartej, nie lejącej takiej jak pokazała <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5553&st=60&start=60" target="_blank"><span style="color: #0000ff">tutaj </span></a>Mirabbelka.</p><p></p><p> Przełożyć do naoliwionej foremki ? w oryginale powinna być okrągła, u mnie keksówka, przykryć folią i pozostawić na 1-2 godz. w temp. ok. 30C do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości i pokazania się małych dziurek na powierzchni ciasta.</p><p></p><p> Przed pieczeniem posmarować wodą wymieszaną z cukrem (jeszcze nie wiem w jakiej proporcji). </p><p></p><p>Pieczenie w 200-220C przez 60-70 minut.</p><p></p><p></p><p> [ATTACH=full]78249[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gucio, post: 1364714, member: 3601"] Chleb Morski - 100% żytni, deserowy i bardzo aromatyczny. Wielbiciele łączenia przeciwstawnych smaków i aromatów powinni być zachwyceni. Źródło: [URL="http://registrr.livejournal.com/28000.html"][COLOR=#0000ff]http://registrr.livejournal.com/28000.html[/COLOR][/URL] Przepis na ten chleb powstał w 1939 r. Chlebek wyrabia się w IV etapach (u mnie w 3 mniej o pierwszy). W przepisie używane są dwa typy mąki żytniej, którym najbardziej odpowiadają nasze typy 1400 (sitkowa) i 720 (żurkowa). Tym razem nie miałem mąki 1400 i użyłem 50/50 720 i 2000. I Starter: 10 g- zakwasu z mąki żytniej 1400, 100% hydracji, 23 g- wody; 37 g- mąki żytniej 1400. Wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin w temp. pokojowej. (Ja użyłem 140 g zakwasu 3-fazowego ze względu na rezygnację z drożdży i nie czekałem 8-10 godzin) II Zaparka: 105 g - mąki żytniej 1400; 280 g - mleka prawie wrzącego. Gorącym mlekiem zalać mąkę i energicznie wymieszać do uzyskania jednorodnej i lekko lśniącej masy. Można też podgrzewać, cały czas mieszając do uzyskania temp. 63-65C. Pozostawić na 1.5-2 godziny w temp. 63-65C (pozostawiłem w przykrytym garnku). III Zaczyn 385 g - zaparki (całość); 70 g - startera (u mnie 140 g); 175 g - mąki 1400; 70 g - mleka; 1 g - drożdży instant (nie dawałem). Mleko połączyć ze starterem, dodać mąkę i całość dobrze wymieszać i pozostawić w temp, 28C na około 2-3 godziny (u mnie do podwojenia objętości). IV Ciasto 700 g- zaczynu (całość); 350 g - mąki żytniej 720 28 g - mąki żytniej 1400; 8 g - soli; 18 g - cukru; 18 g - cukru karmelizowanego (dałem muscovado) ; 5 mg - aromatu pomarańczowego (dałem otartą skórkę z 1 pomarańczy i dodatkowo 3 łyżki [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1079"]Nalewki Bożonarodzeniowej[/URL] ); 70-105 g - woda w zależności od konsystencji (u mnie około 90g); (dodatkowo dodałem garść rodzynek - w Źródle jest też wersja z rodzynkami). W 70 g wody (wodę należy później dodawać stopniowo) rozpuścić sól i cały cukier. Połączyć ze starterem i skórką pomarańczową. Dodać mąki i dobrze wymieszać ale nie za długo (mamy do czynienia z mąką żytnią). Teraz ewentualnie dodawać wodę do uzyskania konsystencji średnio zwartej, nie lejącej takiej jak pokazała [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5553&st=60&start=60"][COLOR=#0000ff]tutaj [/COLOR][/URL]Mirabbelka. Przełożyć do naoliwionej foremki ? w oryginale powinna być okrągła, u mnie keksówka, przykryć folią i pozostawić na 1-2 godz. w temp. ok. 30C do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości i pokazania się małych dziurek na powierzchni ciasta. Przed pieczeniem posmarować wodą wymieszaną z cukrem (jeszcze nie wiem w jakiej proporcji). Pieczenie w 200-220C przez 60-70 minut. [ATTACH=full]78249[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb Morski
Top
Bottom